Putovanja

GUINNESSOV REKORD PUTA OKO SVIJETA

U 18 mjeseci i 26 dana proputovala svaku od 196 zemalja svijeta

U želji da uđe u Guinnessovu knjigu rekorda Amerikanka Cassie De Pecol proputovala je u 18 mjeseci i 26 dana svaku od 196 zemalja svijeta.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Hina

Putom oko svijeta 27-godišnja De Pecol željela je dakako srušiti vremenski rekord, ali ona je i prva žena kojoj je to uspjelo, navodi časopis Forbes.

Prethodni Guinnessov rekord iznosi tri godine i tri mjeseca. Na Guinnessovoj mrežnoj stranici stoji da je Amerikanac Yili Liu postao najbrži 'solo globetrotter' pošto je od rujna 2007. do prosinca 2010., posjetio 194 suverenih država članica Ujedinjenih naroda.

De Pecol je na svojoj stranici Facebooka "Expedition 196" obznanila da je njezin cilj "nadahnuti svijet putovanjima i poznanstvima s građanima svijeta".

Objasnila je da će putujući pronositi "zastavu mira u svijetu putujući kao građanin svijeta".

Također je rekla da želi u središte staviti položaj žene koja putuje sama čemu, ističe ona, nije posvećeno dovoljno pozornosti.

Svoje putovanje De Pecol je počela u otočnoj državi Palau u srpnju 2015. godine s 10.000 dolara koje je uštedjela radeći kao 'babysitterica'.  Prosječno je u svakoj državi boravila od tri do pet dana, a svjetsku turu završila je 2. veljače u Jemenu. 

Pošto je potrošila sav ušteđeni novac De Pecol je uspjela pronaći sponzore, a među njima je Međunarodni institut za promicanje mira turizmom. 

Osim širenja ideje mira u svijetu njezino je putovanje imalo i drugu misiju, pa je projektom "Pack for a Purpose" (Pakirati sa svrhom) poticala putnike da kada stižu u posjet siromašnim zemljama sa sobom donose i daruju edukacijski materijal.   

 

(Hina)