Osječko-baranjska

ZANIMLJIVO I TIJEKOM ''PITANJA I PRIJEDLOGA VIJEĆNIKA''

Izvješće župana u drugoj polovici 2016. i stanje u Cestingu glavne teme Županijske skupštine

Izvješće župana Vladimira Šišljagića o radu u drugoj polovici 2016. godine, te stanje u trgovačkom društvu Cesting bile su glavne teme Sjednice Skupštine Osječko-baranjske županije. Zanimljivo je bilo i tijekom točke pitanja i prijedlozi vijećnika.

Izvješće župana u drugoj polovici 2016. i stanje u Cestingu glavne teme Županijske skupštine   FOTO:STV
Piše: Dino Perković / STV

Na današnjoj sjednici jedna od tema bilo je i Izvješće župana o radu u drugoj polovici 2016. godine. 

ijećnik HDSSB-a Mato Dunković ustvrdio je kako se značajni dijelovi ovog izvješća iz polugodišta u polugodište prepisuju, kao i zaključci. Upozorio je i kako je u Izvješću župana poticanju zapošljavanja posvećeno tek 17 rečenica, sedam rečenica posvećeno je ulaganju u poduzetničke zone, a samo dvije Programu ruralnog razvoja. 

Goran Ivanović iz HDZ-a smatra pak kako se uloga župana svela na protokolarne dužnosti. Izvješće je ipak prihvaćeno s 24 glasa za, 12 protiv i sedam suzdržanih. 

A gotovo tri sata na sjednici je trajala je rasprava o stanju u trgovačkom društvu Cesting. S jedne strane Županija Osječko-baranjska, te nezavisni vijećnici, bivši članovi HDSSB-a koji želi zaustaviti prodaju trezorskog udjela u društvu od 31%, te preraspodjeliti taj udio na postojeće udjeličare, čime bi su i udio koji Županija ima u Cestingu povećao s 38, na 55 posto. S druge strane predsjednik Uprave društva Marko Bagarić koji je dao ponudu za otkup udjela, te vijećnici HDSSB-a. I jedna i druga strana tvrde kako druga pokušava neprijateljsko preuzimanje tvrtke. 

Vijećnik HDSSB-a Igor Medić ustvrdio je kako se radi o pokušaju politike da preuzme kontrolu nad trgovačkim društvom koje je transparentno privatizirano još 2008. godine.

"Privatiziranu tvrtku sad želimo ponovno nazad nacionalizirati, i možemo se složiti i ovo što je rekao gospodin Švedl, procjena, da treba realna procjena, sve se to slažem, apsolutno sve se slažem, ali odjednom nakon osam godina Županija ima želju pod okrilje vratiti tvrtku koju je prije osam godina privatizirala. To je neobično, i to meni isto budi nekakve sumnje", rekao je županijski vijećnik HDSSB-a Igor Medić.

S druge strane nezavisni vijećnici, bivši članovi HDSSB-a, te župan Šišljagić tvrde kako se radi o pokušaju predsjednika uprave Bagarića da po vrlo niskoj cijeni preuzme značajan udio u Cestingu. U HDZ-u su pak ustvrdili kako se slažu da Županija preuzme kontrolu nad većinskim udjelom u Cestingu, no upozorili su i kako župan Šišljagić snosi dio odgovornosti za stanje koje je nastalo u tom trgovačkom društvu.

"Manite se politikanstva, vratite udjele tamo gdje jesu. Župane, ne podržavamo ovakav zaključak. Ove radnje koje ste poduzimali u zadnjih šest mjeseci, u zadnjih šest godina su nam neprihvatljive, ali podržavamo da Cesting dođe pod upravu Osječko-baranjske županije", rekao je HDZ-ov vijećnik Željko Kovačević.

Na kraju maratonske rasprave prihvaćen je zaključak kojim je Skupština župana ovlastila da poduzme potrebne radnje za povlačenje trezorskih udjela i sve ono što je s tim u vezi, odnosno promjenu temeljnog kapitala i društvenog ugovora Cestinga. O tome je li u pravu Županija ili Predsjednik uprave tako će ipak na kraju, čini se odlučiti Trgovački sud

Na današnjoj sjednici bilo je i pitanja i prijedloga za župana Šišljagića, i tom prigodom uz ostalo upozoreno na nepravilnosti koje je utvrdila revizija u Domu zdravlja Donji Miholjac.

"Obavljena je unutarnja revizija poslovanja Doma zdravlja Donji Miholjac i tom su prilikom utvrđene i konkretne nepravilnosti u radu i poslovanju Doma zdravlja Donji Miholjac. Molim vas gospodine župane da mi odgovorite na pitanje što ste poduzeli i kada protiv odgovornih osoba u Domu zdravlja Donji Miholjac da se te nepravilnosti otklone, a odgovorne osobe odgovaraju za utvrđene nepravilnosti", pitao je vijećnik HDSSB-a Mato Dunković.

Pitalo se župana Šišljagića, danas i o navodno politički motiviranim razrješenjima predstavnika županije u nadzornim odborima, upravnim vijećima i školskim odborima, a vijećnici su podsjetili i na još uvijek neriješena teritorijalna pitanja između županije i susjedne Srbije.