Društvo

NAKON 11 GODINA POVLAČENJA PO SUDU

Zbog zastare obustavljen kazneni postupak protiv kirurga zbog nesavjesnog liječenja Maškarina

Postupak protiv umirovljenog riječkog kirurga Branka Popovića na Općinskog sudu u Rijeci, optuženog za kažnjivo djelo protiv zdravlja ljudi jer je iz nehaja primijenio neodgovarajući način liječenja Miroslava Maškarina u riječkome KBC-u pa mu je nakon operacije slijepog crijeva morala biti amputirana potkoljenica, nepavomoćnom odlukom riječkoga Općinskog suda je obustavljen zbog zastare.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Hina

Odluku je Sud donio 27. veljače, a u medije je dospjela danas.

Operacija, zbog koje je optužen Popović, odvijala se u noći s 9. na 10. srpnja 2006. godine pri operaciji uklanjanja slijepog crijeva tada 21-godišnjem Maškarinu. Pri uvođenju kirurškog instrumenta troakara Popović je, kako stoji u optužnici, probio aortu te je došlo do jakog krvarenja. Zbog gubitka krvi, Maškarinu je znatno oštećeno zdravlje, ugroženo je više organa, te mu je konačnici amputirana potkoljenica.

Suđenje Popoviću za ovo kažnjivo djelo se odužilo zbog višestrukih vještačenja i svjedočenja aktera.

Prva presuda donijeta je na Općinskom sudu 2011. godine, kad je Popović nepravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od osam mjeseci. Ta presuda je ukinuta pa je 2013. godine počelo ponovno suđenje. No, te godine je donijet novi Kazneni zakon, po kojem se za djelo za koje se tereti propisuje zatvorska kazna do jedne godine,a  po starome je kazna bila od šest mjeseci do pet godina. U sudskoj praksi se nakon promjena zakona, za optuženike prijmjenjuju odredbe s blažim kaznama. Po odredbama novog zakona, zastara u ovom slučaju je nastupila 2014. godine na čemu Općinski sud temelji svoju odluku o obustavi postupka. 

Usporedno se na Sudu odvijao parnični postupak za naknadu štete Miroslavu Maškarinu, koji je nakon sedam godina završio nepravomoćnom presudom o isplati odštete od 5,99 milijuna kuna, što trebaju pokriti Klinički bolnički centar Rijeka i država kao njegov osnivač. U presudi je utvrđeno da je Maškarinu smanjen životni aktivitet za 85 posto, zbog čega će do kraja života morati hodati samo s protezama i koristiti se invalidskim pomagalima. 

Odštetom je dosuđena zbog bolova u prvoj fazi nakon operacije i tijekom sljedećih šest mjeseci, pretrpljenog straha, naruženja tijela te materijalne štete za izgubljenu moguću zaradu, troškova invalidske opreme, posebnih automobila, preinaka na kući, tuđe pomoći te nadoknade nematerijalne štete za roditelje i sestru.