Svijet

"TO NISU NOVI PROBLEMI"

SAD pozorno prati stanje u regiji, zabrinjava Makedonija

U Zagrebu boravi zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a za europske i euroazijske poslove Hoyt Yee. S hrvatskim dužnosnicima razgovarao je o stanju u regiji, no nije se mogla izbjeći tema izvješća o stanju ljudskih prava.

Hoyt Yee   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Media Servis

Moje je mišljenje da je izvješće kozistentno s onima prije, a čini mi se da je to i Vlada rekla u svoj izjavi, kaže Yee.

"To nisu problemi koji su novi, to nije nikakvo iznenađenje. To su teme o kojima mi stalno razgovaramo: s različitim udrugama, nevladinim organizacijama, predstavnicima vlasti. Mislim da nije bilo nikakvih iznenađenja i ne mislim da je izvješće strože nego prijašnjih godina", poručio je.Yee se sinoć sastao s predsjednikom SNV-a Miloradom Pupovcem. Složili su se da Vladu treba poticati da nastavi pozitivne trendove kada je u pitanju odnos prema srpskoj manjini.

"To uključuje i suočavanje s bilo kakvom ekstremističkom i diskriminatornom retorikom ili djelima koje srpska manina doživaljava kao prijetnju. Treba djelovati brzo i jasno tako da se počiniteljima ekstremizma, antisemitizma, rasizma da do znanja da je takvo ponašanje nedopustivo."Yee je izvijestio kako SAD pozorno prate situaciju u regiji, prije svega u Makedoniji gdje žele što prije vidjeti formiranje Vlade i prestanak političke krize. Napredak zapadnog Balkana ne odvija se onako brzo, kako bismo željeli, rekao je Yee navevši primjer nedostatka reformi u Bosni i Hercegovini te zastoja u pregovorima između Srbije i Kosova. Upitan da komentira poruku Moskve da Amerika i Europska unija žele stvoriti veliku Albaniju, Yee je poručio da ih takve maliciozne izjave neće zaustaviti u provođenju mira i stabilnosti.

"Mnogo je propagande, dezinformacija koje šire maligni izvori, mediji, trolovi na internetu. Oni rade protiv onoga što mi želimo postići. Činjenice je da postoje Vlade koje ne žele snažnu Europu, koje žele Europu slabu i ovisnu o Rusiji i njenim energentima". Yee je ponovio izjave potpredsjednika Pencea iz Munchena i poručio kako je politika SAD-a snažno orijentirana na Europu i saveznike u Europi.