Brodsko-posavska

ALARMANTNO ZAGAĐENJE ZRAKA

Stanovnici Slavonskog Broda pripremaju ekološku tužbu protiv JANAF-a

Ispred ministarstva zaštite okoliša održan je prosvjed Zelene liste i aktivista protiv zagađenja zraka u Slavonskom Brodu. Brođani su prikupili više od 15 tisuća potpisa kojima traže od Vlade da učini nešto po pitanju alarmantno zagađenog zraka zbog bosanskobrodske rafinerije. Na trenutačno najgori ekološki problem u Hrvatskoj, Brođani upozoravaju zadnjih 8 godina, no nitko ne čini ništa. Jedino rješenje je ekološka tužba protiv JANAF-a, kaže aktivist Petar Bašić iznoseći katastrofalne podatke.

Rafinerija   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Media Servis

"Bitan je problem da JANAF tvrdi da ima ugovore sa Rafinerijom, a ugovori su godišnji, i nemaju nikakav troška ako ga prekinu. Oni bi izgubili nešto dobiti. Ja ću vam reći jedan katastrofalan podatak, samo u ovoj godini u jednoj školi, u jednoj generaciji troje djece je oboljelo od karcinoma. Ukupan broj karcinoma, bronhitisa i ostalih kroničnih bolesti se toliko povećao da građani Slavonskog Broda neće preživjeti još 8 godina rada ove Rafinerije" rekao je Bašić. Ekološka tužba je nešto što se prvi put pojavljuje u Hrvatskoj. Ide im na ruku to što u zakonu jasno stoji da ako pravna osoba omogućuje svojim djelovanjem zagađivanje zraka mimo europskih standarda, dužan je tu djelatnost zaustaviti, navodi Bašić.

Nije važno što je Rafinerija izvan EU. Ako ministar Dobrović do 31.3. ne učini ono što mi želimo, dakle Građanska inicijativa i još neke grupe koje se bore za čist zrak, a ja sam siguran da će se tu pridružiti i neke druge stranke, a prije svega mediji. Mi smo imali tri, četiri velika prosvjeda, blokirali smo granicu i ništa se nije riješilo i neće se riješiti. Tražit ćemo privremenu mjeru zabrane transporta nafte JANAF-om za Rafineriju Bosanskom Brodu" rekao je Bašić. Zrak je u nekim trenucima zagađen i do 40 puta. Deklarativnu podršku od ministra imaju, no to nije dovoljno. Tužbu će podržati i Zelena lista, čiji predsjednik Nenad Matić nije zadovoljan angažmanom predsjednice Republike oko rješavanja ovog problema.

"Predsjednica je napravila presicu i pobudila javnost, ali tu je njen doseg maksimalan, jedino što može još je sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost, a to sigurno neće napraviti zbog Slavonskog Broda, ali tu je Vlada na potezu, ministar Dobrović i JANAF. Znači, postoje drugi koji imaju konkretne mehanizme, ili npr. Sabor, ali po nama je JANAF najbolje rješenje" dodao je Matić. Aktivisti očekuju od ministra Dobrovića da do 31. ožujka pošalje inspekciju u Slavonski Brod i hitno djelovati. U protivnom, ide tužba, poručuje Bašić.

"Nekoliko odvjetničkih ureda iz Slavonskog Broda spremni su to raditi pro bono. Tražit ću da se tu priključe i građani i udruge i svi koji mogu, znači bit će više tužitelja protiv JANAF-a. Mi ćemo tražiti tužbom privremenu sudsku mjeru koja će zatvoriti JANAF, a onda ćemo vještačenjem zaključiti koliko zagađuje".