Ostalo

SPEKTAKL NA WEMBLEYU

Joshua i Kličko pred 90 tisuća ljudi za naslov prvaka

Danas nas na Wembleyu očekuje boksački meč godine između Britanca Anthonyja Joshue i Ukrajinca Vladimira Klička za svjetskog prvaka u teškoj kategoriji verzija IBF, IBO i WBA.

Anthony Joshua i Vladimir Kličko
Piše: Media Servis

Na jučerašnjem vaganju pred čak pet tisuća gledatelja, svjetski prvak po IBF-u, Anthony Joshua imao je 113 kilograma, četiri više od Ukrajinca Vladimira Klička, bivšeg svjetskog prvaka. 

Joshua ima 27 godina i do sada je neporažen - u 18 borbi ostvario je svih 18 pobjeda, a ono što posebno impresionira je da je svaku borbu završio nokautom. Engleski borac nigerijskog podrijetla, olimpijski pobjednik iz 2012. godine u Londonu, koji je u prošlosti imao i problema sa zakonom zbog čega je proveo dva tjedna i u zatvoru, a trenutno živi s majkom u stanu, imat će ogromnu podršku domaćih navijača. 

"Nikad u životu nisam toliko trenirao kao u zadnjih tri mjeseca. Ja sam rođen u Watfordu, desetak kilometara od Wembleya i bit će kao da sam doma", izjavio je Joshua. 

Vladimir Kličko je u petom desetljeću života, s 41 godinom na leđima puno je iskusniji od svog protivnika. U karijeri je ostvario 64 pobjede i upisao četiri poraza, a do poraza od Tysona Furyja 2015. godine, cijelo desetljeće vladao je svojom kategorijom. Nakon toga uslijedila je stanka od 17 mjeseci prije današnje borbe s Joshuom, zbog čega kladionice ulogu favorita daju Britancu. 

Novim neuspjehom Kličko bi mogao otići u mirovinu, a njegov cilj je jasan - odužiti borbu što više jer Joshua nikada nije boksao duže od sedme runde dok Ukrajinac ima devet borbi koje su išle do 12. runde. 

"Iskustvo je nešto što se ne može kupiti. On je sada najjači ikad, izgleda kao Arnold Schwarzenegger, no vidjet ćemo kako će se Joshua snaći kada borba potraje predugo za njega", rekao je Kličko.

Brojke ovog meča su rekordne - svih 90 tisuća karata je rasprodano, trebao bi to biti boksački meč s najviše gledatelja na britanskom teritoriju, koji bi srušio rekord kojeg su od 1939. godine držali Len Harvey i Jock McAvoy. Svaki od boksača dobit će basnoslovnih 12 milijuna eura, a nikad prije se jedan boksački meč iz Velike Britanije nije prenosio na čak 140 TV postaja. Boksači u ring izlaze u 22 sata i 45 minuta, a borba bi trebala početi u 23 sata.