Osječko-baranjska

UDRUGA BREZA TEMATSKI OSLIKALA KLUPE

Kome smetaju osječke klupe obojane motivima ljubavi i prijateljstva?

12 klupa duž osječke promenade ručno su skicirale i oslikale vrijedne ruke volontera Udruge Breza kao i učenika Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn. No klupe su očito nekome zasmetale. Što se točno dogodilo?

Piše: Sanja Azenić / STV

Dolaskom lijepih dana, članovi i volonteri osječke Udruga za rad s mladima Breza ponovno su izašli na ulice, te započeli i proveli zanimljivu akciju s učenicima Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn. Marljivo su radili prošlih dana na skicama i oslikavanju kako bi dali nešto gradu Osijeku. Ovo nije prvi put da Udruga Breza radi nešto kreativno, njihovih ruku djelo su bile i dobre poruke napisane uzduž promenade, kao i Zemlja bez granica, a i mnoge druge.

"Inače naša Udruga obilježava svojih 15 godina, tako da imamo rođendan ali i sklopu tjedna Hrvatska volontira smo odlučili napraviti nešto za grad, jer mi uvijek volimo tako neke kreativne stvari i ovo je bila prilika. Ova naša klupa se zove klupa za gledanje zvijezda i evo kao što vidite imamo tu teleskop, mjesec i zvijezde i mislim da će se mnogi složiti s nama da je idealna pozicija", rekla je Suzana Vargović iz Udruge za rad s mladima "Breza".

"Nekako smo pokušali zapravo objediniti cijelu promenadu, koliko god je to moguće, znači klupe se protežu na potezu od našeg poznatog Picassa, pa skroz do Tvrđe do vodenih vrata. Nekako smo se trudili da između onih jednoličnih klupa dođu do izražaja ove šarene na kojima vjerujemo i turisti koji dolaze u naš grad možda će zabilježiti koji kadar", rekla je Ivana Šibalić iz Udruge za rad s mladima "Breza".

Kada se ideja rodila Grad je prvotno dao dozvolu da klupe budu tematske oslikane, a neke od tema su klupa za zaljubljene, klupa za gledanje zvijezda, sanjarica, klupa za dobre vibracije i mnoge druge.

"Došla sam malo volontirati, jer je to u skladu moje škole i to stvarno volim, ljubav prema crtanju, ova današnja klupa što smo napravili, to je za ljubavne parove, isključivo oni tu mogu doći i sjesti", rekla je učenica Škole primijenjenog dizajna i umjetnosti Atea Mišković.

No nakon što su sve klupe oslikane, došla je opaska iz grada kako klupe ne smiju biti obojane u plavu ili neku drugu boju, te da će nakon ove akcije i biti prebojane kako su bile, pa je pitanje kome i zašto smetaju oslikane klupe s motivima sreće, prijateljstva i ljubavi.

"Došla sam ovdje jer jednostavno želim da Osijek bude ljepši, no mnogi to ne razumiju i stvarno mi je žao što mnogi nisu uopće za to, nisu za nekakvo uljepšavanje Osijeka zapravo", dodaje Atea.

Nadamo se da će reakcije građana biti pozitivne, te da će zaista uživati u ovim sitnicama koje čine grad ljepšim i drugačijim od drugih, a hoće li klupe zaista morati biti prebojane vidjet ćemo!