Društvo

NEDJELJOM U 2

Jeličić: Mamić nije uzrok ovog što se događa u hrvatskom nogometu, on je posljedica

Zdravko Mamić nije uzrok ovog što se događa u hrvatskom društvu i nogometu, on je posljedica, izjavio je bivši nogometaš i sportski komentator Joško Jeličić gostujući u emisiji "Nedjeljom u dva".

Joško Jeličić   FOTO:Facebook
Piše: Hina

"Njegovo eksponiranje je na krivi način, on umjesto diplomacije koristi ulične metode. Međutim, on nije uzrok, on je posljedica ovog što se događa u hrvatskom društvu i nogometu - nečinjenje, nebriga i sprega između državnog i političkog i sportskog establišmenta. Njegovo ponašanje je neprihvatljivo, njemu se godinama to tolerira. Njemu je sustav omogućio da dođe do takve moći i utjecaja ", rekao je Jeličić.

"Nitko ne može osporiti uspjehe Zdravka Mamića s Dinamom, trofeje, prihode, infrastrukturu, sportsku akademiju, sve to treba naglasiti. S druge strane, mislio sam da će on rasti kako je rastao Dinamo, no njegov najveći problem je njegov ego", kazao je Jeličić.

Pritom se osvrnuo i na svjedočenje nogometaša Luke Modrića na suđenju Zdravku Mamiću u Osijeku.  

"Modrić jedini zna što je istina, no promjenom iskaza u pol sata dao povoda javnosti da sumnja u vjerodostojnost tih iskaza. Nisam očekivao da on bude hrvatska savjest. Svi mi moramo živjeti sa svojom savješću. Žao mi je što je promjenom iskaza promijenio percepciju o sebi, u pol sata svjedočenja postao je od heroja izdajnik", kazao je Jeličić dodavši: "Nepobitna je činjenica da je Mamić zahvaljujući građanskom ugovoru dobio 60 milijuna kuna, to je očito sukob interesa i eklatantan primjer da je on kao čovjek koji je bio sve u Dinamu i u Hrvatskom nogometnom savezu paralelno građanskim ugovorima dobio taj novac. Ako to nije sukob interesa, onda ne znam što je", naglasio je Jeličić.

"Mislim da smo zadnji koji bi sada trebali moralizirati. Kada smo vidjeli da su institucije zaštitile slabije i poštene, šalju nam poruku da se ne isplati biti uzoran građanin", naglasio je.

Pojasnio je da je problem s potpisivanjem ugovora taj što je izostao nadzor države i stvorila se neproporcionalnost između uloga i zarade u korist zarade.

"Država i institucije nisu stvorile zakonske okvire, propise, o funkcioniranju udruga, računovodstvu, sve je puno šupljiina u kojima dobro plivaju razni vješti ljudi", rekao je.  

Osvrnuo se i na funkcioniranje HNS-a za koji smatra da mu je potreban zakonodavni okvir.

"Sadašnji zakonodavni okvir je pun manjkavosti, sva je moć u rukama jednog čovjeka i njegove svite. Država i institucije trebaju stvoriti okvir i da dođu pravi ljudi koji će djelovati za dobrobit hrvatskog nogometa", pojasnio je misleći na Zakon o sportu .

"Zakon o sportu je svojim izmjenama i dopunama bio zapravo sakupljanje političkih bodova. To je zapravo zakon o nogometu, ali se ne dotiče infrastrukture, financiranja, razdvajanja amaterskog od profesionalnog sporta", kazao je bivši nogometaš Hajduka i Dinama.

Pritom je upitan da komentira nedavni napad na Janicu Kostelić, državnu tajnicu za sport.

"Takav napad je neprihvatljiv i treba ga osuditi jer je napadnuta žena i Snježna kraljica, a apsurd je da je ona jedina pokrenula stvari s mrtve točke. Janica je platila ceh zbog ulaska u politiku. Njen krimen je to što u šest mjeseci nije riješila sve probleme u nogometu", kazao je Jeličić.

Govoreći o predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza, Jeličić je istaknuo da je Davor Šuker igračka legenda, ali da mu zamjera jer mu nije stalo do hrvatskog nogometa.  

"Nije mu stalo do unapređivanja hrvatskog nogometa, nego do svog imidža. Nedopustivo je da se predsjednik HNS-a ne pojavi na finalu Kupa ili na finalu prvenstva U-17. Žao mi ga je jer je bio igračka legenda, ali je sada dopustio da bude figurica iako njegova funkcija predsjednika HNS-a ima težinu", kazao je Jeličić. 

"Previše se bavi A reprezentacijom i plasmanom na velika natjecanja koja donose novce HNS-u, ali se ne bavi onim što je bitno, a to je hrvatska liga, ne bavi se infrastrukturom, sportskim akademijama, derutnim stadionima", dodao je. 

Govoreći o reprezentaciji i izborniku Anti Čačiću, Jeličić je istaknuo kako on nije za njegovu smjenu.

"Zamjeram način na koji je Čačić izabran, u avionu na putu iz Norveške. No treba naglasiti da je on dao igračima ono što nisu imali s prethodnim izbornikom Nikom Kovačem, toplinu, Čačić ima socijalnu inteligenciju", kazao je.

"Nisam rekao da ga treba smijeniti, ali previše respektira situaciju u svlačionici", dodao je.

"Od Europskog prvenstva je bilo jasno da on i stožer dobro pripremaju utakmicu, ali ne prate stvari koje se događaju na terenu, ne uzmu iz svake utakmice ono što je bilo  dobro, a što loše", kazao je Jeličić naglašavajući kako ne sumnja u dolazak vatrenih na svjetsko prvenstvo u Rusiji.

"Ne bojim se iako je Hrvatska izgubila zadnju utakmicu protiv Islanda jer imamo sjajnu skupinu igrača. Očekujem da ćemo u Rusiji igrati važnu ulogu", zaključio je.