Gospodarstvo

VAŽNA JE OBNOVA GOSPODARSKIH VEZA

Potpredsjednica Dalić i ministar Pavić s iranskim ministrom rada i socijalnoga sustava

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić sastali su se danas, u Banskim dvorima, s ministrom rada i socijalnoga sustava Islamske Republike Iran Alijem Rabieijem.

Martina Dalić sastala se sa ministrom rada i socijalnog sustava Islamske Republike Iran Ali Rabiei   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Media Servis

"Sugovornici su ukazali na važnost obnove gospodarskih veza između Hrvatske i Islamske Republike Iran s ciljem maksimalnog iskorištavanja potencijala i postizanja uzajamno korisnih rezultata. „Upravo su konkretni projekti hrvatskih i iranskih tvrtki pravi pokazatelj jačanja bilateralne gospodarske suradnje između naših dviju zemalja“, naglasila je potpredsjednica Vlade i ministrica Dalić te izrazila uvjerenje kako će upravo ovaj posjet iranskoga ministra, tijekom kojega će se održati gospodarski forum, pridonijeti boljem razumijevanju naših država, ali i gospodarstvenika. Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić upoznao je svog iranskog kolegu sa situacijom na tržištu rada te s reformama u području mirovinskoga sustava. Posebno je naglasio aktivnosti Vlade Republike Hrvatske i resornoga ministarstva vezane uz gospodarski rast i razvoj kroz mjere za poticanje zapošljavanja u Republici Hrvatskoj. Podsjetimo, ukupna robna razmjena RH i IR Iran u 2016. godini iznosila je 4,5 milijuna eura. Na izvoz odlazi 4 milijuna eura ili 89 posto, a na uvoz 0,5 milijuna eura ili 11 posto ukupne robne razmjena. Izvoz roba u IR Iran u odnosu na 2015. godinu povećao se za 20 posto. Uvoz je u istom razdoblju pao za 19,2 posto. Otvaranjem novog poglavlja u odnosima EU i Irana, nastavno na primjenu Zajedničkog sveobuhvatnog plana aktivnosti (Joint Comprenhensive Plan of Action, JCPOA) od 16. siječnja 2016. godine, uslijedilo je ukidanje mjera ograničavanja prema Iranu čime se otvorilo ogromno tržište za hrvatske tvrtke", stoji u priopćenju Vlade.