Gospodarstvo

NASTAVAK POZITIVNIH TRENDOVA

Raste potrošnja i industrijska proizvodnja

U Hrvatskoj je u lipnju zabilježen snažan rast potrošnje na godišnjoj razini. Riječ je o najvećoj stopi rasta posljednjih 10 godina. Rast industrijske proizvodnje ubrzao je na 4 posto..

Ilustracija   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Potrošnja je u lipnju porasla za 7,8% u odnosu na lipanj 2016.

"Ja ću uvijek apostrofirati vezu između rasta osobne potrošnje, odnosne trgovine na malo vezano uz oporavak tržišta rada, zaposlenost i poglavito poreznu reformu."Ministra financija Zdravka Marića posebno veseli rast industrijske proizvodnje. Ona je lipnju rasla za 4,0 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je brži rast nego mjesec dana ranije.

"Znate da je u ožujku i travnju bilo usporavanja, čak i blago negativnih stopa rasta. Pa su se pojavile određene bojazni pojedinih analitičara da to možda znači nekakav veći negativan efekt na ukupnu industrijsku proizvodnju, ali evo podaci svibnja i poglavito iz lipnja demantiraju, odnosno govore u prilog tome da industrijska proizvodnja i dalje bilježi dobre performanse."Ranije posrtanje industrijske proizvodnje i ponašanje potrošača povezivalo se s krizom u Agrokoru. Marić kaže kako oni prate situaciju, podsjeća da su objavili zadnje projekcije rasta i tu istaknuli potencijalne rizike, pa tako i situaciju s Agrokorom.

"Vrlo jasno ukazujući na moguće, potencijalne rizike na ostvarenje, poglavito u dijelu investicijske proizvodnje, kako pojedinih kompanija Agrokora, tako i dobavljača, te naravno vezu prema proizvodnoj aktivnosti dobavljača i sentimentu naših potrošača. Današnje brojke na neki način pokazuju da ipak postoji još uvijek snažni otpor našeg gospodarstva i da je općenito stanje potrošača ipak nešto bolje, nego što bi netko možda očekivao."A ono čemu su se mali dobavljači Agrokora nadali, počelo se i ostvarivati. Predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika Tihomir Jaić potvrdio je da su im se počeli isplaćivati dugovi Danas upućuju zahtjev prema Vjerovničkom vijeću da se veći iznos uplati i srednjim tvrtkama kako bi one moge isplaćivati svoje dobavljače.

"Htjeli bismo da se ovaj dio neraspoređenih sredstava iskoristi da se isplati nešto više takvim tvrtkama, a da se oni obvežu isplatiti ta sredstva malim OPG-ima", rekao je Jaić. A u postupku izvanredne uprave Podravka je prijavila 97,4 milijuna kuna potraživanja. "U ovome trenutku nema dovoljno saznanja potrebnih za procjenu potrebe rezervacija za eventualni otpis potraživanja", otkrivaju iz te tvrtke. U Financijskom izvješću stoji i da je neto dobit Grupe Podravka u prvom polugodištu ove godine iznosila oko 25 milijuna kuna, što je gotovo 75 posto manje nego u istom razdoblju lani, što objašnjavaju, između ostalog, i višim troškovima otpremnina.