Tech

MANJE SMETNJI I NESTANAK ŠUMOVA

Uskoro eksperimentalno emitiranje digitalnog radija DAB+ u Hrvatskoj

Iz Odašiljača i veza izvijestili su u utorak kako će najkasnije do 2. listopada donijeti odluku o početku eksperimentalnog emitiranja digitalnog radija DAB+, nakon isteka rok nakladnicima - radijskim postajama - za iskazivanje interesa za digitalno eksperimentalno emitiranje radijskih kanala koji je objavljen na internetskim stranicama Agencije za elektroničke medije (AEM) .

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Hina

Odašiljači i veze pokrenuli su početkom svibnja pokusno emitiranje digitalnog radija u suradnji s regulatorima, Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM) i Agencijom za elektroničke medije (AEM).

Tehnološki trendovi digitalnih platformi su budućnost svih nas. Kako je Mate Botica, član Uprave i direktor OiV-a izjavio nakon DAB Foruma, prelazak na digitalnu, tzv. DAB+ platformu donosi manje smetnji i nestanak šumova u prijmu radijskog signala te mogućnost emitiranja više sadržaja, to jest novih programa uz istodobno uvođenje novih usluga.

FM platforma dosegnula je svoju najvišu granicu te više nema slobodnih frekvencija za nove programe, što je kočnica u razvoju radijskog medija. Građanima će ubuduće biti osiguran bolji prijam signala i više sadržaja uz znatno manju potrošnju energije, rekao je.

Iz Odašiljača i veza izvijestili su da trenutačno nabavljaju opremu, tako da se početak emitiranja očekuje u studenome.

Predviđeno je da će četiri odašiljača u pokusnoj fazi obuhvatiti Zagreb, Zagrebačku županiju, Krapinsko-zagorsku županiju, Varaždinsku županiju, Međimursku županiju, dio Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije te Primorsko-goransku i Istarsku županiju te više od dva milijuna stanovnika.

Odašiljači i veze poručili su slušateljima radija kako pokretanje digitalnog radija ne znači uskoro gašenje FM radija, nego je u pitanju pokretanje nove digitalne platforme.

Pokretanje tog projekta za Odašiljače i veze novi je izazov kojim žele postići pozitivan odjek kod nakladnika i građana te popularizirati novu digitalnu radijsku platformu kojom se uvelike koriste druge države. Tako će se Hrvatska pridružiti većini europskih zemalja koje već imaju digitalni radio, ističu u priopćenju Odašiljači i veze.