Društvo

''BLOW''

U Hrvatskoj se pojavio novi kanabinoid visoke toksičnosti

Nova psihoaktivna tvar iz skupine sintetskih kanabinoida, marketinškog naziva Blow, otkrivena je u rujnu na području Hrvatske, a nadležne službe upozoravaju na velik rizik od trovanja, pa i onih sa smrtnim ishodom.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Hina

Novi spoj pronađen je u biljnoj mješavini koja se u crno-žutim plastičnim omotima prodaje u specijaliziranim trgovinama i preko interneta. Oponaša učinak kanabisa, izuzetno je toksičan i štetan za ljudsku konzumaciju, a po prvi put je zaplijenjen na području Osječko-baranjske županije, doznaje se u vladinu Uredu za suzbijanje zlouporabe droga.

Diljem Europe bilježi se niz trovanja od sintetskih kanabinoida, od kojih su neka čak i sa smrtnim ishodom, upozoravaju u vladinu Uredu te ističu su novije generacije psihoaktivnih spojeva sve toksičnije.

U prvih osam mjeseci ove godine na hrvatskom tržištu je otkriveno osam novih psihoaktivnih spojeva u obliku biljnih mješavina, praha, kristala i tableta. Prodaju se u specijaliziranim trgovinama tzv. smart ili head shopovima, kioscima i tobacco shopovima, a mogu se naručiti putem interneta.

Brojni smart/head shopovi imaju svoje internetske stranice te nude online prodaju tzv. osvježivača prostora, ali postoje i brojne specijalizirane stranice koje nude različite nove droge kao istraživačke kemikalije i dodatke prehrani.

Dio novih droga može se pronaći i na ilegalnom tržištu droga. Tijekom posljednje tri godine provedeno je nekoliko koordiniranih akcija u smart shopovima diljem Hrvatske u kojima su sudjelovali sanitarni inspektori Ministarstva zdravstva, djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova, Carinske i Porezne uprave Ministarstva financija, što je rezultiralo zatvaranjem većeg djela takvih trgovina te pokretanjem prekršajnih postupaka.

U vladinu Uredu napominju da je u Hrvatskoj generičkim popisom droga većina takvih spojeva pod zakonskom kontrolom te da je čitav niz ranije legalno dostupnih psihoaktivnih spojeva ušao u kaznenopravnu odgovornost. 

U pripremi su i izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, kojima će se predložiti uvođenje definicije novih droga, nadzor i postupanje nadležnih tijela nad njihovim prometom, kao i postupak analize takvih tvari.