Tech

OSUVREMENJIVANJE SADRŽAJA

Počelo probno emitiranje digitalnog radija

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u ponedjeljak je u objektu Odašiljača i veza (OiV) na Sljemenu uključio prvo probno emitiranje digitalnog radija u Hrvatskoj preko kojeg signal može primati više od dva milijuna slušatelja 16 radijskih postaja na području Zagreba i osam županija sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske.

Ilustracija   FOTO:pixabay
Piše: HINA

 Nova digitalna platforma omogućit će slušanje radija bez smetnji i veći broj programa kao i niz pratećih usluga, uključujući tekstualni i grafički prikaz vijesti i prognoze vremena. Radijskim postajama omogućit će dopiranje do više slušatelja nego putem dosadašnjih FM platformi.

 "Riječ je o probnom uvođenju digitalnog signala koji će trajati godinu dana i obuhvaćati područje Grada Zagreba i osam županija: Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, dijela Karlovačke i Sisačko-moslavačke te Primorsko-goranske i Istarske. Postojeći FM signal se ne gasi, ali je prostor sužen jer nema prostora za nove nakladnike. Digitalni signal novim će nakladnicima omogućiti rad, a postojećima proširenje i osuvremenjivanje sadržaja" istaknuo je Butković.

 Ujedno je najavio obnovu odašiljača OiV-a na Sljemenu koji je, kako je kazao, veliki turistički potencijal za Zagreb i Hrvatsku.

 Kako je rečeno, Odašiljači i veze počeli su uvoditi digitalni radio u Hrvatsku u skladu sa svjetskim trendovima, što će hrvatskim građanima osigurati mogućnost slušanja radijskih sadržaja na potpuno novoj i suvremenoj digitalnoj platformi koja pruža bolji prijem signala i više sadržaja.

 "Ovo je definitivno početak nove ere emitiranja radijskog signala. Očekujem da će nakladnici i svi zainteresirani imati priliku proizvoditi nove sadržaje i građanima ponuditi puno više", rekao je direktor Odašiljača i veza Mate Botica.

On je zahvalio regulatornim tijelima, naročito Agenciji za elektroničke medije koja je, kako je kazao, prepoznala ideju OiV-a i omogućila brz dolazak do testnog emitiranja digitalnog radija.

 Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić potvrdio je da će se i HRT uključiti u novi projekt kojeg je pokrenuo OiV.

 "HRT pozdravlja svaki tehnološki napredak i veseli se poboljšanju tehničkih uvjeta tako da će podržati radijsko emitiranje u digitalnoj tehnologiji. Vjerujem kako će to biti uskoro i da će sljedeći korak biti emitiranje televizijskog signala u HD kvaliteti", rekao je Bačić.

(Hina)