Društvo

REAKCIJE NA SMRT GENERALA PRALJKA

Milijan Brkić: Na drastičnu nepravdu Praljak je odgovorio na jednako drastičan način

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić u srijedu je ocijenio neprihvatljivom i u suprotnosti s povijesnim činjenicama presudu Haaškoga suda šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata te istaknuo kako je general Slobodan Praljak na drastičnu nepravdu odgovorio na jednako drastičan način.

General Praljak   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Hina

"Izražavam najdublju sućut obitelji, danas tragično preminulog generala Praljka - časnog čovjeka, velikog umjetnika, heroja Domovinskog rata, koji je na ovu sramotnu presudu i drastičnu nepravdu odgovorio na jednako drastičan način. Iako je uskoro mogao izići na slobodu, ovim činom izdignuo se iznad svoje slobode i još jednom svojom žrtvom pokazao da je ponos čovjeka i zaštita dostojanstva svog naroda i dignitet svoje Domovine iznad svega", napisao je Brkić na svom facebook profilu.

Istaknuo je i da će današnji dan ostati zapisan crnim slovima u novijoj hrvatskoj povijesti, ali i među Hrvatima u BiH.

"Sud nije sudio po pravdi, pravu i činjenicama, suđeno je politički i politički se pokušava pisati činjenično netočna povijest", smatra Brkić.

Brkić navodi i da će Republika Hrvatska poduzeti sve raspoložive pravne i političke mehanizme kako bi istina i pravda pobijedili.

U tom kontekstu, smatra, može se govoriti o zahtjevu za revizijom presude kao i iniciranje sjednice Vijeća sigurnosti jer je "nedopustivo da se rad Međunarodnog haškog suda završi današnjom pravno neutemeljenom presudom, nedorečenošću koja otvara brojne rane na našim prostorima, ali i tragedijom koja se zasigurno mogla izbjeći".

Brkić naglašava i da su, zahvaljujući časnoj borbi i herojstvu hrvatskih branitelja, Republika Hrvatska, ali i BiH opstale kao cjelovite države. Ističe i da Hrvatska nikad nije imala za cilj pripajanje teritorija BiH te da su ratne operacije koje su provodile HV i HVO spasile cjelovitost BiH, pri čemu posebno podsjeća na sudbinu Bihaća.

Navodeći da su se pojedinačni zločini događali, Brkić se zalaže i da svaki, bez obzira kojoj od sukobljenih strana pripada, mora biti procesuiran i kažnjen.

No, pri tome je važno raščlaniti i nedvojbeno ukazati tko je bio agresor, a tko se od agresora branio. Također, važno je naglasiti tko je sukobe započeo, a tko je sukobe želio okončati poštujući sve međunarodne konvencije, dodao je.

"Mrzitelji svega hrvatskog i falsifikatori povijesnih činjenica te oni koji se nikada nisu pomirili sa stvaranjem hrvatske države, nikako ne mogu prihvatiti činjenicu da je epilog hrvatske politike '90-ih pod vodstvom predsjednika dr. Franje Tuđmana, samostalna, suverena, slobodna i demokratska Republika Hrvatska, punopravna članica EU i NATO-a, ali i cjelovita BiH", piše Brkić.

"Ovo je nažalost još jedna od križnih postaja hrvatskog naroda, ali izdržat će naš narod i ovu nepravdu te ponosno i visoko uzdignuta čela nastaviti dalje", ističe, uz ostalo, Brkić na svom facebook profilu.