Društvo

PREGLED TJEDNA

Samoubojstvo Praljka zasjenilo sve druge događaje tjedna

Samoubojstvo Slobodana Praljka u haškoj sudnici događaj je koji je zasjenio sve druge proteklog tjedna, ali i više od toga. Šestorici bh Hrvata pravomoćno je dosuđeno ukupno 111 godina zatvora za udruženi zločinački pothvat i zločine u BiH. Tjedan na izmaku pročešljala je Lana Ružičić...

Samoubojstvo Praljka zasjenilo sve druge događaje tjedna   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Media Servis

Šok i drama na suđenju u Haagu.

"Praljak nije ratni zločinac, s prijezirom odbacujem vašu presudu", rekao je Praljak čuvši presudu na 20 godina zatvora. Potom je popio cijanid i kasnije preminuo u bolnici.

Cijeli je svijet svjedočio skandalu koji je Trubunal, koji krajem godine zauvijek zatvara svoja vrata, morao spriječiti. Počela je istraga koja će utvrditi kako je Praljak na Sud unio smrtonosni otrov. Praljak je u oproštajnom pismu obitelji napisao da ne želi javni pogreb. Pismo je poslano još prije dvije godine što samo potvrđuje da je svoj posljednji čin pomno isplanirao. Sva šestorica bosanskohercegovačkih Hrvata lidera Herceg Bosne pravomoćno su osuđena od 10 do 25 godina zatvora, ukupno na 111.

Državni vrh odbacuje teze Suda da se radilo o udruženom zločinačkom pothvatu na čelu s Franjom Tuđmanom.

"Njegov čin kojeg smo svi svjedočili danas, koji si je za vrijeme izricanja presude Žalbenog vijeća sam sebi oduzeo život, najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici Hrvata iz Bosne i Hercegovine i hrvatskom narodu", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

‘‘Povijesna je istina da je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini bio prva žrtva velikosrpske agresije u susjednoj državi i prvi joj se odupro. Hrvatska nije sudjelovala u udruženom zločinačkom poduhvatu, nego je pune četiri godine sudjelovala u zajedničkom poduhvatu obrane BiH‘‘, rekla je šefica države Kolinda Grabar Kitarović.

U Saboru je održana minuta šutnje, ali bez SDP-a i GLAS-a, a neki su zastupnici zbog izjava primili prijetnje smrću. Premijer i predsjednica promptno su najavili sljedeće korake.

"Vlada će razmotriti raspoložive pravne i političke mehanizme kako bi osporila određene navode iz današnje presude", poručio je hrvatski premijer.

"Nitko drugi, pa ni haški tribunal neće pisati našu povijest, borit ćemo se svim sredstvima za istinu i pravdu", rekla je predsjednica.No, kako objašnjava odvjetnik s haškim iskustvom, Anto Nobilo, država ne može učiniti ništa niti može tražiti reviziju. Djelovati mogu samo osuđenici putem svojih odvjetnika i to samo ako se utvrdi da postoje novi dokazi.

"U pravilu je mala mogućnost u ovakvim slučajevima s puno događaja u velikom vremenskom periodu i na velikom prostoru, ali uvijek postoji", rekao je odvjetnik Nobilo Media servisu.

Ova tema nije bila jedina koja nas vraća u prošlost, početkom tjedna opet smo se bavili time je li Vladimir Šeks bio suradnik UDBA-e. On, koji je navodno imao kodno ime Kolega, opet je sve optužbe odbacio. Nastavila se i priča o tome da se u Hrvatskoj vodi hibridni rat, a premijer Plenković potpuno je neprimjereno odgovorio na pitanje novinara iz Srbije. "Jeste li vi u Hrvatskoj ili ste u Beogradu?".

A obojica su bili u Mađarskoj. U Budimpešti je Plenković s kolegom Orbanom utvrdio da su obje strane spremne na pravični dogovor u slučaju INA - MOL. U tjednu za nama donesen je proračun za iduću godinu, ukinuto je istražno povjerenstvo za Agrokor, a Ivica Todorić pokrenuo je pitanje ustavnosti Lexa Agrokor. Vatreni su izvukli Argentinu, Island i Nigeriju, a Dario Šimić za Media servis je optimistično najavio da će pobijediti Šukera.

"Siguran sam da ćemo skupiti i pobijediti već sada 22. prosinca, zato jer je ova situacija neodrživa", rekao je Šimić.