Tech

OPASNI BUGOVI UNUTAR ČIPOVA

Apple potvrdio: Svi uređaji nam imaju manu

Googleovi informatički stručnjaci upozorili na opasne bugove unutar čipova. Smatraju da su problemi “apsolutna katastrofa” i da se moraju što prije riješiti, prenosi BBC.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

Informatičari su upozorili da čipovi koje proizvode Intel, AMD i ARM imaju “ozbiljne sigurnosne mane”, koje su prozvali “Spectre”. Druga mana, prozvana “Meltdown”, nalazi se unutar nekih Intelovih čipova i jednom ARM-ovom tvrde Googleovi informatičari. “Spectre” i “Meltdown” su dva kanala koji mogu napasti kompjutorske mikroprocesore što može rezultirati neprivilegiranim očitavanjem podataka kodova, navodi Nacionalni centar za cyber sigurnost Ujedinjenog kraljevstva (NCSC). 

Ukratko, iskorištavanjem tih bugova i mana na čipovima, hakeri bi mogli doći do osobnih podataka. Iako je kompletna informatička industrija upoznata s problemima već neko vrijeme, sve se pokušalo zataškati. Stručnjaci smatraju da su čak čipovi iz 1995. godine podložni tim bugovima. 

Jedan od najpopularnijih proizvođača mobitela, američki Apple, priznao je da su im svi uređaji (iPhone, iPad i Mac) podložni novo otkrivenim manama, prenosi CNN. Apple je u četvrtak poslao obavijest kako su pustili patcheve koji će služiti za obranu od “Meltdowna” na softverima iOS 11.2, macOS 10.13.2, i tvOS 11.2., dok nastavljaju raditi na ostalim mogućim problemima.