Događanja

VRATA OTVORENA OD 18 PA SVE DO 1 SAT IZA PONOĆI

‘Muzeji i sport‘ tema 13. kulturno-turističke manifestacije ‘Noć muzeja‘

Hrvatski muzeji ovoga petka, 26. siječnja otvaraju svoja vrata od 18 pa sve do 1 sat iza ponoći.

Ilustracija   FOTO:Vlado Kos / Cropix
Piše: Media Servis

Već 13. godinu zaredom Hrvatsko muzejsko društvo organizira popularnu kulturno-turističku manifestaciju 'Noć muzeja', a ovogodišnja je tema 'Muzeji i sport'. Svake godine uključuje se sve više muzeja, galerija i institucija koje njeguju kulturnu baštinu. Ove će godine svoj obol dati više dvjesto institucija na više od sto lokacija.

"Prošle godine bilo je oko 250 tisuća posjetitelja što je izvanredna brojka u zimskim mjesecima kada u nekoliko sati u metropolama i malim mjestima brojni posjetitelji hrle da pogledaju muzeje. Rekla bih da je to specifični doživaljaj kada posjetite muzej noću, doživljavate ga drugačije nego radnim danom", kaže predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec.

U manifestaciju se i ove godine uključuje ZET prijevozom besplatnim izvanrednim linijama koje će u prometu biti od 18 sati.

"U Zagrebu će biti besplatni prijevoz turisitčkim tramvajem, autobusima koji će povezivati Donji i Gornji grad, te Velesajam i Muzej suvremen umjetnosti", dodala je Krklec.

U 'Noći muzeja' sudjelovat će i 'Muzej automobila Ferdinand Budicki', na lokaciji na kojoj djeluje još samo nekoliko dana, u prostoru nekadašnje tvornice Pluto. Osnivač muzeja Valentin Valjak:

"Mi imamo tu lijepu priču jer je Ferdinand Budicki bio pionir auto-moto biciklističkog sporta i balonarstva. Vozio je prvu automobilističku trku 1912. godine na relaciji Zagreb- Varaždin, napravio prve fotografije Zagreba iz zraka...", priča Valjak.

Svoja vrata otvara i Hrvatski športski muzej, čiju građu čini oko 45 tisuća predmeta, 200 tisuća fotografija i 30 tisuća jedinica dokumentacijske građe, i to vrlo zanimljivom izložbom. Ravnateljica muzeja Danira Bilić:

"Izložba govori o Hrvatskoj sokolskoj organizaciji kao izvorištu sporta u Hrvatskoj. Govorio o dvorani i Hrvatskom školskom muzeju. Izložbu je muzej organizirao u suradnji sa društvom Hrvatski sokol. Sportskim društvom koji sjajno razumije važnost čuvanja sjećanja na bogatu sportsku baštinu", rekla je Bilić.

Hrvatski športski muzej posjetit će i proslavljena hrvatska sportska imena.

"Posjetioci i sudionici otvaranja moći će vidjeti kratki nastup mladih gimnastičaki i gimnastičara, kao i svjetskog prvaka na prećama, našeg Tina Srdića na kojeg smo svi tako ponosni", izjavila je Bilić.

Manifestaciju već godinama podržava i Grad Zagreb. Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

"Posebno je zadovoljstvo da svi muzejsko - galerijski prostori na području grada Zagreba su se priključili i da će svoj zagrebačkoj publici predstaviti najbolje iz svog fundusa", rekla je Pavičić Vukičević.