Brodsko-posavska

POSAO ZA 4000 ŽENA

Slavonski Brod: Novi ugovori iz programa "Zaželi"

U sklopu programa za zapošljavanje žena "Zaželi" ugovore za 11 jedinica lokalne samouprave i udrugama u Brodsko-posavskoj županiji predali su u četvrtak ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić   FOTO:Damir Krajac / CROPIX
Piše: HINA

Kroz ovaj program Ministarstvo rada i mirovinskog sustava namjerava zaposliti 4000 žena.

"Dosad potpisani ugovori za korisnike u Brodsko-posavskoj županiji vrijedni su 40 milijuna kuna, a kroz ove programe bit će zaposlene 72 žene", rekao je župan Marušić.

Program zapošljavanja žena "Zaželi" vrijedan je 400 milijuna kuna. Osim 4000 teško zapošljivih žena, od programa bi trebalo korist i 6000 staračkih kućanstava kojima će te žene pomagati. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava dosad je s korisnicima potpisalo ugovore vrijedne 342 milijuna kuna.

"Program 'Zaželi' je srž europskoga socijalnog programa. S jedne strane imamo zapošljavanje teže zapošljivih žena, posebno onih starijih, a s druge strane imamo pomoć starim kućanstvima kojima je takva pomoć potrebna", rekao je ministar Pavić.

Najavio je da će se 14. veljače ponovno otvoriti natječaj za program "Zaželi" i više novca za taj program.

Ministar rada i mirovinskog sustava podsjetio je da Hrvatska ove godine za programe zapošljavanja namjerava potrošiti 2,5 milijarda kuna, od čega 1,6 milijarda za mjere aktivne politike kojima se financiraju troškovi pripravništva i povećanje naknade za samozapošljavanje. U sustav pripravništva to ministarstvo namjerava uključiti 7000 pripravnika.

"Cilj Vlade gospodina Plenkovića je usmjeriti zapošljavanje u privatni sektor i povećati plaće kako bismo zadržali mlade osobe u Hrvatskoj. Za privatni sektor maksimalno podupiremo pripravništvo s 50 posto (uvjeti Europske komisije), ali nema ograničenja na visinu plaće. Ako neka tvrtka želi platiti pripravnika 6-7-8 tisuća kuna, to će moći, a država će isfinancirati prvu godinu pola ukupnog troška plaće", najavio je Pavić.

Istaknuo je da je glavni cilj kroz program zapošljavanja pripravnike usmjeriti u privatni sektor. Po ministrovim riječima, dosad je 70 posto pripravnika zapošljavano u državnoj upravi i javnom sektoru.

 

(Hina)