Ostalo

STIGLA BMX REPREZENTACIJA MAĐARSKE

Osječki skate park postao trening centar za Olimpijadu u Tokiju

Osijek je od jučer domaćin jednoj stranoj nacionalnoj sportskoj reprezentaciji koja će ovdje započeti pripreme za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Naime u Tokiju će se po prvi puta u programu Olimpijskih igara naći i nove discipline skateboard i BMX freestyle, a kako Osijek ima najbolji skate park u ovom dijelu Europe ovdje će tijekom sljedećih nekoliko dana trenirati BMX reprezentacija susjedne nam Mađarske.

Osječki skate park postao trening centar za Olimpijadu u Tokiju   FOTO:STV
Piše: Dino Perković / STV

Na pravom terenu impresivne vratolomije mogu biti još impresivnije. Mađarska BMX reprezentacija – 13 sportaša i dvije sportašice tijekom sljedeća dva dana upravo u skate parku na lijevoj obali Drave započinju pripreme za kvalifikacije za Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju. Gosti iz Mađarske ističu kako su Osijek odabrali jer ovako kvalitetne uvjete nemaju nigdje u svojoj zemlji, ali ni u drugim zemljama u okruženju.

"Imamo skate parkove u Mađarskoj, ali nisu ovako veliki, ni dobri, ni profesionalni. Ovaj skate park odgovara potrebama državnih natjecanja ili pripremama za državna natjecanja i mi tako nešto nemamo u Mađarskoj", kaže Robert Pichler, voditelj BMX tima Mađarske.

U Udruzi Pannonian iznimno su zadovoljni što nakon godina truda skate park koji su izgradili slovi za najbolji u ovom dijelu Europe. Ističu i kako će ulazak BMX freestyla i skateboarda u program Olimpijskih igara zasigurno pripomoći popularizaciji ovih sportova, ali i unijeti promjene u način na koji se trenira. Umjesto individualnih treninga, sada će sportaši imati prave pripreme, kao što će to u Osijeku činiti reprezentacija Mađarske.

"Cilj udruge je da ovdje napravi jedan takav trenažni centar za cijelu ovu regiju, pošto zbilja uz pomoć grada i uz pomoć svih ljudi koji su ovdje uključeni smo uspjeli napraviti nešto, ne smijemo propustiti priliku da nastavimo u tom smjeru se razvijati", kaže predsjednik Udruge Pannonian Zdenko Liška.

U Udruzi Pannonian ističu i kako je osim gostoljubivosti Osječana glavni mamac svakako skate park koji dodatno pripremaju upravo za ovakav oblik intenzivnog treninga. Gosti iz Mađarske tako će imati prigodu iskoristiti primjerice bazen sa spužvom koji omogućava treniranje novih i opasnijih vratolomija bez straha od ozljeda.

"Imamo bazen sa spužvom koji smo napravili prošle godine iza Pannoniana koji je, koliko već vidimo na našim dečkima ovdje, jako puno pomogao da se oslobode nekih strahova prilikom skakanja. Vjerujem da će njima to biti veliki poticaj i velika bitna stvar pri treningu. To je jedna od najbitnijih stvari u BMX-u", ističe Liška.

Uz to u osječkom skate parku pripremaju se i novi poligoni za treniranje ovih vrsta sportova. Tu bi se u budućnosti trebao nalaziti i poligon za BMX i mountain bike dirt discipline kakav je prije postojao u obližnjoj šumi, ali i staza za BMX race – disciplinu koja se može opisati kao motocross za bicikle.

"I osnova je za kompletno bavljenje biciklizmom. Čak i Hrvatski biciklistički savez tu stoji iza nas i potiče da to se odradi što prije i što bolje jer iz BMX racea se onda mladi mogu rano početi baviti i iz toga se onda počinju razvijati i određivati u kojem smjeru biciklizma će ići", kaže Liška.

U Pannonianu kažu kako su već pregovarali i s reprezentacijom Slovenije o mogućim pripremama u Osijeku, ali i kako nastoje privući i druge iz zemalja u okruženju. Hrvatska za sada još uvijek nema reprezentaciju u BMX-u za Olimpijske igre, no u udruzi se nadaju kako će biti osnovana do kraja godine, a tada će se zasigurno i naši reprezentativci za Olimpijadu pripremati u Osijeku.