Brodsko-posavska

NEPOZNAT UZOROK ZAGAĐENJA

Slavonski Brod još dva tjedna bez pitke vode

Slavonski brod i okolica i dalje su bez pitke vode iz vodovoda. Cisterne opskrbljuju građane i institucije, a spajanje na novi vodocrpilište neće trajno rješiti problem Brođana. Nerješen je još i uzrok zagađenja brodskog vodocrpilišta...

Slavonskobrodska realnost   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Gradonačelnik Mirko Duspara rekao je da su cisternama pokrivene sve četvrti i naselja te zbrinute i sve ustanove.

"Sve vrtiće smo osigurali sa spremnicima od dvije tisuće litara jer vrtići sutra kreću s radom. U pripremi je i dodatan broj spremnika koji će biti postavljen ispred osnovnih i srednjih škola iza nedjelje. Što se tiče toga, nema problema. Imamo 13 cisterni na području grada te imamo dodatnu cisternu koja ide okolo i puni spremnike kada se isprazne", ispričao je Duspara.

Napominje da spajanje brodskoga vodoopskrbnog sustava na crpilište Sikirevci iako dobrodošlo ne rješava problem.

"Sastanak se održava u Sikirevcima, evo mi smo pred zgradom. Grad nije dobio poziv pa je to malo smiješno, ali dobro. Mislim da će ovaj spoj donijeti 100-tinjak litara Brodu, ali to je premalo. Mi to ne možemo miješati s vodom koja je zagađena. Mora se tražiti jedno kvalitetnije i trajnije rješenje. Sigurno se preko noći ne može riješiti situacija i ne možemo očekivati da ćemo brzo dobiti vodu i slavine u kuće", objasnio je Duspara.

Gradonačelnik Broda ističe da ostaje neriješeno pitanje zagađenja vodocrpilišta iz kojega se napajao Brod i okolica. Podsjeća na ekološki incident i kaže da su MUP-u i DORH-u poslane požurnice o rezultatima incidenta u blizini bunara.

"Očekujemo od Ministarstva zaštite okoliša i od tvrtke koja je radila sanaciju da nas izvijesti o nalazima o uzorcima koje su uzeli. Mi imamo nalaze od 19. i 20. veljače gdje je voda u potpunosti ispravna bez ugljikovodika. To dovoljno govori da je ovdje nastupilo nešto, a jedine tvrtke koje su tada radile su ove koje smo spomenuli. Prema tome, Državno odvjetništvo to mora ispitati i odraditi", rekao je Duspara.

Duspara kaže da su građani strpljivi, ali se boji ako situacija potraje. 

"S jedne strane plaćate račune, a s druge strane nemate uslugu koju bi trebali imati. Preko pola županije je izbačeno iz sustava vodoopskrbe. Nemamo pitku vodu u kućama tako da je teško reći što će biti za par dana kada ljudima dosadi hodati dva, tri kilometra da bi dobili kanistar ili dva vode", zaključio je Duspara.