Brodsko-posavska

EKO-INCIDENT

Podnesene dvije prijave zbog onečišćenja u Slavonskom Brodu

Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu podnesene su dvije kaznene prijave zbog ekološkog incidenta na zapadnom ulazu u grad.

Slavonski Brod   FOTO:Danijel Soldo / CROPIX
Piše: HINA

 Prijave su podnijeli Vodovod i gradonačelnik Mirko Duspara zbog kaznenog djela onečišćenja okoliša i dovođenja u opasnost života, jer je analiza pokazala da u vodi postoji veća količina ugljikovodika, izvijestila je Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica.

"Postupajući po prijavama, naložili smo policiji izvide kako bi se moglo odlučiti o kaznenim prijavama. Postupanje tijekom izvida je tajno, no ako postoji interes javnosti, što je ovdje evidentno, reći ćemo onoliko koliko možemo da se ne ugroze izvidi i istraga", rekla je županijska državna odvjetnica Mirela Šmital.

Po nalogu inspektorice zaštite okoliša, tvrtka koja je onečistila tlo dužna je sanirati teren. Uz sanaciju je nastavljeno i kriminalističko istraživanje, rekao je Antun Valić, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske.

"Po nalogu DORH-a, poduzimamo sve potrebne radnje: prikupljanje obavijesti, izvješća inspekcija, izvješća o analizi vode i druge mjere i radnje koje mogu pridonijeti utvrđivanju onečišćenja tla i vode, uključujući i razna vještačenja, potrebna istraživanja koja ćemo provoditi na temelju naloga Županijskog državnog odvjetništva", rekao je Valić.