Svijet

NAPAD NA SIRIJU PODIJELIO SVIJET

Trump: Savršen napad, misija izvršena

SAD, Francuska i Velika Britanija napale su Siriju zbog korištenja kemijskog oružja.

Donald Trump   FOTO:Screenshot
Piše: Media Servis

Iako se dvoumio kada će napasti, američki predsjednik Donald Trump ispunio je obećanje i u tri sata prema europskom vremenu izvršen je napad na Siriju.

"Prijatelji Amerikanci. Nedavno sam naredio američkoj vojsci precizne napade na mete usmjerene ka kemijskim postrojenjima sirijskog diktatora Bashara al Assada. U suradnji sa snagama Francuske i velike Britanije, kojima ovim putem zahvaljujem, napad je sada u tijeku", kazao je Trump u obraćanju američkoj naciji.

Preuzimanje (Desni klik - odaberite "save link as" ili "save target as"...)

"Očito Assadov režim prošle godine nije shvatio poruku. Ovaj put smo s našim saveznicima udarili jače", rekao je američki ministar obrane James Mattis.

Protuzračna obrana navodno je uspjela oboriti 71 od 103 ispaljena projektila. U napadu su pogođeni istraživački centar u glavnom gradu Damasku i skladišta kemijskog oružja. Britanska premijerka Theresa May naglasila je da joj ova odluka nije bila jednostavna i brani legitimitet napada.

"Naši napori su više puta ometeni i svaki pokušaj kažnjavanja odgovornih zaustavila je Rusija u UN-u. Složili smo se da je pravedno i prema zakonu da poduzmemo vojnu akciju sa saveznicima i smanjimo kemijsko oružje sirijskog režima kako bi ublažili daljnju patnju stanovnika", objasnila je May.

Sirijski predsjednik Bashar al Assad na Twitteru je objavio snimku svog dolaska na posao uz poruku "Jutro postojanosti". Snimkom, izgleda, želi ostaviti dojam da se nakon napada ništa posebno ne događa i da je napad bio neuspješan. U isto vrijeme stotine Sirijaca zbog napada prosvjeduje u Damasku, noseći sirijske, ruske i iranske zastave. Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je međunarodnu zajednicu da snažno osudi agresiju koja može biti uzrok rasta tenzija diljem svijeta te tako predstavljati prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti.

Reakcije na napad su podijeljene. Najbliži Assadov saveznik Rusija sazvala je izvanrednu sjednicu UN-ovog Vijeća sigurnosti zbog napada. Vladimir Putin napade je nazvao agresijom.

"Mi ne smatramo da je ovaj barbarski čin SAD-a vojna operacija. Ne, to je očiti čin agresije protiv suverene države", rekao je veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov za NOVA-u TV.

Kina je napade nazvala kršenjem međunaraodnog prava jer nemaju mandat UN-a. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u pripćenju je poručio: "Pozivam sve zemlje članice da pokažu suzdržanost u opasnim okolnostima i izbjegnu svako djelovanje koje bi moglo dovesti do eskalacije stanja i pogoršati patnje sirijskog naroda."

​Turska, Kanada i Izrael podržali su američko-britansko-francuske zračne udare u Siriji poručivši da su opravdani jer onemogućuju sirijski režim u korištenju kemijskog oružja. Za njemačku kancelarku Angelu Merkel napad na Siriju bio je potreban i primjeren. NATO i Europska unija također podržavaju napad. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u priopćenju je poručilo da Hrvatska podupire partnere i saveznike u naporima sprječavanja svakog daljnjeg korištenja kemijskog oružja u Siriji i zaštite civilnog stanovništva.

Za Media servis ovaj napad komentirao je vojni analitičar Igor Tabak. Kaže da je malo vjerojatno da će oni nešto strateški promijeniti.

"Sirijske snage su ispraznile dio objekata. Ova akcija nije bila potpuno neočekivana", rekao je Tabak.

Iako svaki američki predsjednik odluči negdje ratovati, Trump je drugačiji od drugih, naglašava Tabak.

"Činjenica je da se Donald Trump ponaša drukčije od svih drugih predsjednika, ne samo SAD-a, nego i većine velikih i ozbiljnih zemalja. Izgleda da većina odluka koje on donosi nisu plod nekakvog dubljeg promišljanja", objasnio je Tabak.

Saveznici su poručili da je napad imao tri cilja: znanstveni istraživački centar, objekt za skladištenje kemijskog oružja i skladište za opremu kemijskog oružja. U napadu su oziljeđene tri osobe. Daljnji napadi, navodno, nisu planirani.

Nakon burne noći Trump je na Twitteru napisao: "Savršeno izvršen sinoćnji napad. Hvala Francuskoj i Britaniji na mudrosti i snazi njihove vojske. Rezultat nije mogao biti bolji. Misija izvršena!"

Predstavnici Pentagona na brifingu su rekli da su kemijske sposobnosti sirijskog režima uvelike smanjene i također inzistiraju da je misija bila uspješna.