Društvo

SJEĆANJE NA ODLUKU O SAMOSTALNOSTI I SUVERENOSTI

Hrvatska slavi Dan državnosti

Dan državnosti obilježava se u znak sjećanja na 25. lipnja 1991. kada je prije 27 godina donesena odluka o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.

Zastava RH   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / Media Servis

"Objavljujem cijelome svijetu suverenu volju hrvatskoga naroda i svih građana Republike da se današnjim danom RH proglašuje samostalnom i suverenom državom", rekao je tada Tuđman.

Objavio je tako odluku Hrvatske da izlazi iz okrilja Jugoslavije prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman. Do 2001. godine Dan državnosti slavio se 30. svibnja, u spomen na događaj kada je konstituiran višestranački Sabor, dok se danas taj datum obilježava kao Dan Hrvatskog sabora. Na referendumu, održanom 19. svibnja 1991. godine, više od 93 posto građana izjasnilo seza samostalnost Hrvatske. Sabor je tako 25.lipnja, na današnji dan prije 27 godina donio i odluku o suverenosti i samostalnosti Hrvatske.

"Mi činimo isto što i svi narodi svijeta na putu postizanja svoje neovisnosti i to iz istih, prirodnih razloga", rekao je Tuđman.

Nakon odluke Hrvatske, samo nekoliko sati poslije, odluku o napuštanju Jugoslavije donijela je i Slovenija. Nije dugo trebalo da tenkovi JNA upadnu na istok države, no na zahtjev međunarodne zajednice na snazi je bio moratorij od tri mjeseca o odgodi primjene ustavne odluke i Saborske deklaracije. Moratorij je istekao u listopadu, a tada je agresija na Hrvatsku još više pojačana. Rat će trajati naredne 4 godine. Najveći dio okupiranoga područja oslobođen je 1995. godine vojno-redarstvenim akcijama "Bljesak" i "Oluja", a preostalo okupirano područje u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu mirno je reintegrirano u ustavno-pravni poredak Hrvatske 1998. godine. Iako je međunarodna zajednica na početku još pokušavala progurati ideju o nekakvoj novoj Jugoslaviji, ubrzo je postalo jasno da se to neće dogoditi.

Od velikih europskih zemalja Hrvatsku je priznala prva u prosincu 1991. godine Njemačka, a zatim su počela u siječnu 1992.godine i priznanja ostalih zemalja. Krenula su i primanja Hrvatske u međunarodne organizacije, u UN već 1992. Nakon toga Tuđman je izrekao i jednu od svojih najpoznatijih rečenica...

"Imamo svoju Hrvatsku, naša je i bit će onakva kakvi sami želimo", poručio je tada Tuđman.

Članica Partnerstva za mir postali smo 2000. godine, od 2008.godine Hrvatska je dio NATO saveza, a 2013. postali smo i punopravna članica Europske unije.