Gospodarstvo

U SRED SEZONE

Uprava Croatia Airlinesa zbog najave štrajka ukida godišnje i umanjuje plaće štrajkašima

Uprava Croatia Airlinesa izvijestila je u srijedu da je s obzirom na službenu najavu štrajka sindikata ORCA donijela nužne mjere kako bi se štetne posljedice što više umanjile pa će uz ostalo s početkom štrajka svim radnicima poništiti odobrenje za godišnje odmore tijekom srpnja i kolovoza, a radnicima koji štrajkaju će se razmjerno umanjiti plaće i svi dodaci na plaću.

Ilustracja   FOTO:Cropix
Piše: Hina

Uprava je također pozvala predstavnike svih sindikata na nastavak pregovora o kolektivnom ugovoru u četvrtak, 5. srpnja u 13 sati. 

Organizacija radnika Croatia Airlines (ORCA) u utorak je upravi nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika najavila štrajk zbog neprihvaćanja sindikalnog prijedloga kolektivnog ugovora, koji bi trebao početi u ponedjeljak, 9. srpnja u šest sati, a trajati do ispunjenja štrajkaških zahtjeva ili odluke štrajkaškog odbora o njegovu prestanku.

Iz Croatia Airlinesa u današnjem priopćenju ističu da je Uprava, s obzirom na tu službenu najavu štrajka sindikata ORCA, "bila prisiljena poduzeti nužne mjere kako bi se štetne posljedice umanjile što je više moguće".

"Zbog aktualne situacije i štete koje će štrajk neosporno uzrokovati putnicima, ali i cjelokupnom hrvatskom turizmu i gospodarstvu, donesena je odluka prema kojoj će se s danom početka štrajka svim radnicima morati poništiti odobrenja za godišnje odmore tijekom srpnja i kolovoza, a konkretne odluke o određivanju radnih dužnosti u kriznoj situaciji zaposlenici će dobiti izravno od nadređenih", ističu iz Uprave Croatia Airlinesa.

Najavljuju i da se plaće za srpanj i razdoblje koje slijedi više neće isplaćivati prema bivšem Kolektivnom ugovoru nego prema Pravilniku o radu te da će se radnicima koji štrajkaju, sukladno odredbama Zakona o radu (članak 216.), razmjerno umanjiti plaća i svi dodaci na plaću.

"Pritom treba naglasiti da je kompanija u proteklih 18 mjeseci, u kojima nije postignut dogovor oko novog kolektivnog ugovora, poštovala i primjenjivala sve odredbe prethodnoga kolektivnog ugovora, kao i Promemoriju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture od 3. kolovoza 2017. godine, što znači da su svi zaposlenici (uključujući i zaposlenike ujedinjene u sindikat ORCA) imali potpuno ista prava kao da kolektivni ugovor vrijedi", navode iz Uprave Croatia Airlinesa.

Najavljuju i da će se "članovima posada uvesti obveza sukladno daljnjim uputama neposredno nadređenih, a radnicima koji rade na poslovima zbrinjavanja putnika, sukladno daljnjim uputama neposredno nadređenih, uvest će se prekovremeni rad za vrijeme trajanja štrajka, odnosno dok se ne saniraju posljedice štrajka".

Uprava Croatia Airlinesa u priopćenju "poziva sindikate i sve zaposlene na duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u ovom trenutku".

"Kompanija nema financijskih mogućnosti na godišnjoj razini izdvojiti dodatnih 53 milijuna kuna, što je protuvrijednost zahtjeva sindikata. Sindikat ORCA, naime, dvaput je odbio ponudu poslodavca o povećanju plaća za 2,5 posto i ostale dodatne pogodnosti (isplata božićnice, regresa… ) i to potkraj 2017. i polovicom 2018. godine, a zbog nepotpisivanja novoga kolektivnog ugovora financijski su oštećeni svi radnici Croatia Airlinesa", smatraju u Upravi.

Također, s ciljem normalizacije situacije i poduzimanja svih potrebnih mjera, Uprava Croatia Airlinesa pozvala je predstavnike svih sindikata na nastavak pregovora o kolektivnom ugovoru u četvrtak, 5. srpnja u 13 sati, zaključuje se u priopćenju.