Društvo

KATASTROFIČNE NAJAVE NISU IZOSTALE

''Toplinski val'' - zapravo ljeto uz temperaturu do 34 Celzijeva stupnja

Kao i svakog ljeta ni ovog nisu izostale katastrofične najave o dolasku toplinskog vala u Hrvatsku. U većem dijelu zemlje najviša temperatura danas je oko 30 Celzijevih stupnjeva ili nešto viša, na što će mnogi reći, da je to uobičajeno u ovo doba godine. I sljedećih će dana biti vruće, no ipak u Slavoniji i Baranji se ne očekuju nikakvi ekstremi.

Ilustracija   FOTO:Ivo Ravlic / CROPIX
Piše: Jelena Grgić / STV

Prvi tjedan kolovoza, kažu prognostičari, donosi najtoplije vrijeme ovog ljeta. Sljedećih dana tako bit će pretežno sunčano uz uglavnom slab vjetar sjevernog i istočnog smjera. U Slavoniji i Baranji mjestimice je moguć razvoj naoblake kao i lokalni pljuskovi.

"Temperature zraka ujutro će biti između 18 i 22, dok će najviše dnevne biti između 31 i 34 stupnja, tako da nas očekuju najtopliji dani ovoga ljeta, jedan toplinski val kojeg nismo još imali ovoga ljetnog razdoblja, no toplinski val koji je uobičajen za našu klimu tako da možemo reći da smo ovoga ljeta bili pošteđeni tih toplinskih valova kojih je proteklih godina znalo biti i po nekoliko", kaže za STV Roland Bilobrk iz Udruge "Kad će kiša".

Hoće li se takvo vrijeme nastaviti i u ostatku ljeta, teško je reći, jer su prognoze za dva tjedna unaprijed nedovoljno pouzdane.

"Možemo reći da je ovo razdoblje, dakle kraj srpnja i početak kolovoza i klimatološki najtopliji dio godine tako da će se poklopiti dosadašnji najtopliji dio ljeta sa klimatološkim prosjekom. Treba reći odmah da je ova temperatura koja se očekuje do 33 ili 34 stupnja u prosjeku za oko 5 stupnjeva više od srednje temperature koja se inače očekuje u ovo doba godine", dodaje Bilobrk.

Kako bi se zaštitili od vrućina, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je nekoliko preporuka. Među ostalim građanima se savjetuje da piju dovoljno tekućine, te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da se njima ne izazove jača dehidracija. Također, treba izbjegavati boravak na direktnom suncu, nositi laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, kao i ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.