Gospodarstvo

PODBACILA INDUSTRIJSKA PROIZVODNJA

BDP porastao 2,9 posto, zbog brodogradnje usporio industrijski rast

Hrvatsko gospodarstvo raste brže od prosjeka Europske unije, pokazali su danas objavljeni podaci o kretanju BDP-a u drugom tromjesečju ove godine. BDP je u odnosu na isto razdoblje prošle godine porastao za 2 cijela 9 posto, što je znatno bolje od 2 cijela 5 posto u prvom kvartalu ove godine. Najveći skok zabilježen je u osobnoj potrošnji, trgovini na malo i investicijama.

Brodotrogir   FOTO:Tom Dubravec / CROPIX
Piše: Media Servis

Dok značajno raste osobna potrošnja, u udjelu BDP-a podbacila je industrijska proizvodnja.

"Prvenstveno uslijed smanjenja industrijske proizvodnje u brodograđevnoj, metalnoj, ali nešto manje i u kemijskoj industriji. Dok istovremeno, prehrambena industrija značajno raste. Tako da je ukupna industrija i dalje u plusu 0,3 posto, no raste nešto slabije no što je to činila u prethodnom razdoblju", izjavio je ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof.

Značajno je porasla i trgovina automobilima, a veća osobna potrošnja može se dijelom povezati i s euforijom zbog odličnih rezultata Vatrenih tijekom svjetskog nogometnog prvenstva. Rastom BDP-a od 2 cijela 9 posto zadovoljan je i ministar financija Marić.

"U skladu s našim očekivanjima, ja bih okarakterizirao da je to sigurno dobar podatak i dobra stopa rasta. Ali, naravno, kao što uvijek napomenem, mislim da se nikad ne smijemo zadovoljiti s nekim podatkom, koliko god on dobar bio. Nego uvijek treba stremiti da te stope rasta naravno budu i više", izjavio je ministar financija Zdravko Marić.

Da neće biti više u trećem kvartalu, strahuje SDP-ovac Branko Grčić, i to zbog upitnih rezultata turističke sezone.

"Sada podaci pokazuju da je rast turističkih usluga u trećem kvartalu ipak usporio u odnosu na očekivanja. I sada je zapravo veliki upitnik kako će to odraziti na BDP u trećem kvartalu", izjavio je za Media servis SDP-ovac Branko Grčić.

Ministar Marić pak vjeruje da će rast na razini cijele 2018. godine biti 2 cijela 8 posto. S obzirom na nešto slabiji prvi kvartal, to neće biti tako lako.

"Ja uvijek imam i onaj uvid na dnevnoj bazi po pitanju poreznih prihoda. I porezni prihodi, sve ono što vidimo u proračunu, zapravo sugeriraju da nismo daleko od tih projekcija na cijeloj godini", izjavio je ministar financija Zdravko Marić.

Čak i oporba pozdravlja neke rezultate u BDP-u, koji jasno pokazuju da osjetno raste hrvatski izvoz. Branko Grčić za Media servis kaže:

"Ako je sada došlo zaista do oporavka toga izvoza, onda je ovo nešto što je zaista dobar trend", izjavio je SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić.

Na nove podatke o rastu BDP-a reagirali su i iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Kažu, rast bi bio i veći da im ne nedostaje radne snage. I nije to, tvrde u priopćenju, jedini problem:

"Neki od primjera koji smo mi govorili je da se omogući radnicima topli obrok i da to bude trošak poslodavca, a ne trošak koji se tretira kao plaća. Da imamo mogućnost isplatiti i veći neoporezivi dio našim radnicima u obliku 13. plaće. Koji je sada 2500 kuna, da bude daleko veći i da možemo isplatiti tu nagradnu plaću. Da možemo osigurati osigurati našim radnicima prijevoz kada prelaze na drugo radno mjesto, a da opet to ne bude tretirano kao plaća", Izjavio je za Media servis glavni direktor HUP-a Davor Majetić.