Osječko-baranjska

TIKVEŠ

Počeo 7. Simpozij „Kopački rit jučer, danas, sutra“

U Kompleksu Dvorac Tikveš u četvrtak je u organizaciji Javne ustanove Park prirode Kopački rit (JUPP Kopački rit) počeo dvodnevni 7. Simpozij s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom„Kopački rit jučer, danas, sutra“.

Kopački rit   FOTO:Pixabay
Piše: Hina

 Vlatko Rožac, stručni voditelj u Parku prirode Kopački rit, rekao je kako su teme simpozija uglavnom rezultati istraživanja, provedbe projekata,  zaključaka ali i potreba ljudi koji žive uz Kopački rit.

 „Stoga su ove teme važne jer na neki način usmjeravaju daljnje upravljanje ovim Parkom prirode. Najviše sudionika je s hrvatskih sveučilišta, ima ih i iz nevladinih udruga, a tu su i sudionici iz podunavskih zemalja kao što je Njemačka, Austrija , Slovačka, Mađarska, Srbija, Bugarska i Rumunjska“, rekao je Rožac.

 Paralelno sa simpozijem održava se i radionica u okviru Projekta „Danubeparks“ na kojoj će se razgovarati o trenutnim rezultatima  na temu zaštita ptica od stradavanja na dalekovodima i na temelju toga će se bazirati i slijedeći projekti koje namjeravaju prijaviti u projekt  „Danubeparks“.

 Prvoga dana Simpozija održan je niz predavanja na teme močvarnih područja, istraživanju faune šišmiša, hidrološkim zahvatima u prošlosti, bioplinskim postrojenjima i pustarama u Baranji, koncentraciji lebdećih čestica u Kopačkom ritu. Simpozij se nastavlja u petak, a ravnatelj JUPP Kopački rit Tomislav Bogdanović ocijenio je da ovo postaje jedan ozbiljan simpozij koji ima trend da u idućim godinama, možda već slijedeće godine, postane simpozij sa međunarodnom recenzijom. To nam je slijedeći cilj, istaknuo je.

 „Kad je riječ o cilju samog simpozija, želimo da se objave ti stručni radovi u zborniku uz sudjelovanje eminentnih znanstvenika , a krajnji cilj je primjena tih istraživanja u upravljanju okolišom“, zaključio je Bogdanović.