Svijet

POČEO REFERENDUM

Makedonci danas odlučuju hoće li njihova zemlja imati novo ime

Građani Makedonije danas izlaze na referendum u kojem će odlučiti hoće li prihvatiti novo ime svoje zemlje - Republika Sjeverna Makedonija.

Makedonija   FOTO:Pixa Bay
Piše: Media Servis

Oko imena Makedonci i Grci vode desetljećima dug spor, zbog kojeg je Grčka i onemogućila susjedima pristup Europskoj uniji i NATO-u. Iz Atene tvrde da Skopje ima teritorijalne pretenzije prema njihovoj sjevernoj pokrajini koja nosi isto ime i za koju mnogi Grci smatraju da bi se jedina trebala tako zvati.

Prijedlog oko novog imena dogovorili su grčki i makedonski premijeri, Tsipras i Zaev, u lipnju i time dali nadu da će 27 godina dug spor završiti. Međutim dogovor nisu svi pozdravili sa oduševljenjem. S jedne i druge strane izbili su brojni prosvjedi, a makedonski predsjednik Ivanov pozvao je svoje sugrađane da referendum bojkotiraju.

U svom govoru na zasjedanju Opće skupštine UN-a rekao je da se od njegove zemlje traži da počini povijesno samoubojstvo.

"Ako ovaj referendum uspije i postane pravomoćan, onda se neće promijeniti samo ime države, nego će biti stvorena nova polusuverena država, s novim imenom, ali i s novim unutrašnjim i međunarodnim pravnim identitetom. Postati ćemo država samo u imenu, a ne i u suštini, jer će drugi određivati naš način života."

Makedonski referendum komentirala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom svog višednevnog posjeta SAD-u. Istaknula je da se nada da će makedonski narod donijeti pravu odluku.

"Odluku koja će im omogućiti put naprijed, prema Europskoj uniji i NATO-u. I da će time svima nama koji smo se čvrsto borili za ulazak Makedonije u euroatlantski savez olakšati pregovaranje u tom procesu."