Svijet

DAN ODLUKE

Makedonci na referendumu odlučuju o novom imenu zemlje i euroatlantskoj integraciji

Povijesni dan za Makedoniju. Odlučuju na referendumu o ključnom pitanju - "Jeste li za ulaz u NATO i EU uz prihvaćanje dogovora s Grčkom?". Mnogima euroatlantska integracija nije sporna, ali prihvaćanje dogovora s Grčkom značio bi promjenu imena države u Republika Sjeverna Makedonija.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

Dogovor je rezultat sporazuma o promjeni imena koji su u lipnju potpisali makedonski premijer Zaev i grčki Tsipras, a koji bi trebao dovesti kraju gotovo tri desetljeća dug spor.

Oko imena, Grčka i Makedonija vode otprilike 27 godina dug spor, zbog kojeg je Atena blokirala susjedima članstvo u Europskoj uniji i NATO-u. Grci tvrde da Makedonci imaju teritorijalne pretenzije prema njihovoj sjevernoj pokrajini koja nosi isto ime i za koju Grci tvrde da bi se jedina trebala tako zvati.

Novinar makedonske radio televizije Toni Glamčevski za Media servis rekao je da bi u Makedoniji svi glasali ZA na referendumu kada bi u pitanju bila samo euroatlantska integracija, ali ime predstavlja problem i jednoj i drugoj strani.

"Ima dosta gorčine s obje strane. Ne smije se zaboraviti da iako nismo bili u direktno u oružanom sukobu problemi s imenom su dosta duboki i nisu samo od jučer, od nezavisnosti Makedonije od 1991. godine, mogu se tražiti skoro 100 godina unazad."

Državni vrh ima različito mišljenje o referendumu. Premijer Zaev smatra da je on ključ za ekonomski napredak zemlje, i u posljednjem obraćanju uoči referenduma poručio je građanima da biraju kakvu budućnost žele.

"Svatko od nas treba staviti ciglu u izgradnji bolje makedonske budućnosti, da pomognemo postati zemlja članica najmoćnijeg sigurnosnog saveza NATO-a i ravnopravna zemlja u najsnažnijoj ekonomskoj zajednici na svijetu, Europskoj uniji."

Istaknuo je da prihvaćanjem dogovora Makedonija ne gubi svoj nacionalni identitet, da je njihov jezik zaštićen i da će himna i zastava ostati iste. Predsjednik Ivanov pak je pozvao sugrađane da referendum bojkotiraju. U govoru na zasjedanju Opće skupštine UN-a rekao je da se referendumom od Makedonije traži da počini povijesno samoubojstvo.

"Ako ovaj referednum uspije i postane pravomoćan, onda se neće promijeniti samo ime države, nego će biti stvorena nova polusuverena država, s novim imenom, ali i s novim unutrašnjim i međunarodnim pravnim identitetom. Postati ćemo država samo u imenu, a ne i u suštini, jer će drugi određivati naš način života."

Odaziv na glasanje nije prevelik, što bi moglo dovesti do problema, jer je potreban cenzus da referendum bude pravomoćan. Isto tako je upitno hoće li vladajući imati dovoljnu dvotrećinsku većinu da ratificiraju referendum u parlamentu. Glamčevski smatra da će Makedonci uglavnom zaokružiti da.

"Mislim da svi oni koji izađu glasati, glasat će za, oni koji bojkotiraju, bojkotirat će. To će biti uglavnom samo savjetodavni referendum i onda je na parlamentu da izglasa ratifikaciju i potrebno je dvije trećine parlamenta da ga izglasaju. Ostaje poslije toga isto da Grčka ratificira taj ugovor i podigne rampu kojom blokiraju Makedoniju više od 25 godina u svime euro integracijama."