Osječko-baranjska

ZAHUKTAVA SE PRIČA

Osječki HDZ o IT parku: ''Naš gradonačelnik je izuzetno loš strateg''

Zahuktava se priča oko izgradnje IT parka u Osijeku. Nakon što je prošli tjedan udruga IT tvrtki Osijek Software City pozvala gradsku Upravu da se očituje o sporosti realizacije ovoga projekta, danas je osječki HDZ zatražio od gradonačelnika Ivana Vrkića i njegovih službi da za iduću sjednicu Gradskoga vijeća pripreme informaciju o stanju projekta te se očituju o tome zašto je i nakon tri godine sve još u početnoj fazi.

Na ovome polju južno od Graditeljsko-geodetske škole u Osijeku do danas su IT tvrtke već mogle imati vlastite objekte, no polje je još uvijek oranca   FOTO:STV
Piše: Josip Dubrović / STV

Na polju južno od Graditeljsko-geodetske škole u Osijeku do danas su IT tvrtke već mogle imati vlastite objekte, no polje je još uvijek oranica, a započeti postupak zamjene čestice s Poljoprivrednim institutom na početnoj točki. U HDZ-u razumiju da su stvari mogle zakomplicirati različite procjene vrijednosti zemljišta, ali su i mišljenja kako je gradska uprava tom pričom željela prikriti svoj nerad i nezainteresiranost za realizaciju ovoga projekta. Za to što je sve još u početnoj fazi odgovoran je, kažu, isključivo grad.

"Ako znamo da je ovaj projekt izgradnje IT parka proglašen kao strateški projekt našeg grada, a vidimo da se zapravo tri godine ne događa apsolutno ništa, onda je očito da je naš gradonačelnik zapravo izuzetno loš strateg", rekla je gradska vijećnica HDZ-a Sanda Pašuld.

U HDZ-u upozoravaju kako se ovime čini velika šteta IT tvrtkama, jer im nisu pruženi uvjeti za širenje i razvoj, ali i samome gradu i gradskoj blagajni u razredu prihoda od komunalnih naknada, poreza i prireza.

"Mi ispred gradske organizacije upravo iz tog razloga tražimo od gradonačelnika i njegovih službi da za iduću sjednicu Gradskoga vijeća pripreme informaciju o stanju ovoga projekta, u kojoj je fazi ovaj projekt te da nas se informira o budućem tempu dinamike i realizacije ovoga projekta od same aktivnosti do konačne realizacije", rekao je predsjednik GO HDZ Osijek Ivan Radić.

Također, u osječkom HDZ-u traže i da u toj informaciji bude i odluka Visokog procjeniteljskog povjerenstva, odnosno zadnja procjena vrijednosti zemljišta, koja će, kažu, otkloniti moguće dvojbe oko toga kolika je vrijednost gradskog zemljišta, koje ide u zamjenu. Nadležnost gradske uprave je da stvara preduvjete za gospodarski razvoj grada, a kada neke stvari zapnu onda se u to treba uključiti i gradonačelnik sa svojim političkim autoritetom, zaključuju u HDZ-u.