Brodsko-posavska

POSEBNA KATEGORIJA

Duspara traži poseban status SL. Broda i njegovih građana za energetsku obnovu

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara zatražio je potporu nadležnih institucija u borbi za čišći zrak, i to dodjeljivanjem kategorije posebnog statusa za grad i njegove građane vezano za energetsku obnovu fasada te zamjenu starih ložišta na kruta goriva s prirodnim plinom.

Duspara   FOTO:Emica Elvedji / CROPIX
Piše: HINA

 "Unatoč aktivnostima kojima Grad kroz energetsku obnovu zgrada u svom vlasništvu, plinofikaciju i druge mjere pridonosi stvaranju zdravije sredine za građane Slavonskog Broda, koncentracija onečišćenja na koju nemamo direktnog utjecaja i dalje je zabrinjavajuća. Stoga očekujem potporu države i uvođenje mjera koje će pridonijeti smanjenju onečišćenja u Slavonskom Brodu s ciljem poboljšanja kvalitete života svih Brođana“, poručio je Duspara u srijedu.

 Iz Grada Slavonskog Broda u priopćenju navode da je Duspara dopis s prijedlogom konkretnih mjera 18. listopada uputio premijeru Andreju Plenkoviću, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te JANAF-u.

 Prije svega, traži utvrđivanje posebnog statusa građana Slavonskog Broda u nizu javnih natječaja vezanih uz energetsku obnovu.

 Svrstavanje građana Slavonskog Broda u posebnu kategoriju, u kojoj se 85 do 100 posto ukupnih izdataka financira iz europskih fondova, omogućilo bi, tvrde gradske vlasti, obnovu fasada i zamjenu starih ložišta na kruta goriva s prirodnim plinom. Imajući u vidu činjenicu da su ložišta na drva najznačajniji lokalni izvor onečišćenja zraka u sezoni grijanja, ova mjera izravno bi pridonijela smanjenju zagađenja u gradu, kažu u priopćenju.

 Dodaju kako bi veliki utjecaj na smanjenje onečišćenja zraka imalo i izmještanje graničnog prijelaza i naplatnih kućica na autocesti, kojom prolazi 17,5 milijuna vozila godišnje. Pomicanjem naplatnih kućica vozači bi morali smanjiti brzinu vožnje što bi uvelike umanjilo i emisiju plinova u okoliš.

 S druge strane, ističu, granični prijelaz utječe na kvalitetu zraka zbog dugog zadržavanja automobila i kamiona koji ne gase svoje motore i time kontinuirano zagađuju već ionako slabo kvalitetan zrak u Slavonskom Brodu. Grad se zalaže i za plaćanje tzv. ekološke rente jza onečišćenje uzrokovano od strane JANAF-a. 

 Uvođenjem navedenih mjera, tvrde u Slavonskom Brodu, značajno bi se smanjila količina lebdećih čestica u zraku kojeg Brođani udišu te bi im se olakšali zahvati poput energetskih obnova kuća, što je preduvjet za njihovo zdravije obitavanje u domovima.

(Hina) pp/xtr ytr