Društvo

POMICANJE SATA

Počelo je zimsko računanje vremena

Noćas je počelo zimsko računanje vremena, kazaljke su se u tri sata pomakle sat unatrag. Ljetno računanje vremena vraća se posljednje nedjelje u ožujku, a prema prijedlogu Europske komisije od 2019. bi se moglo ukinuti polugodišnje pomicanje sata.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

 Prekid pomicanja sata podržali su i građani Europske unije u velikoj anketi provedenoj na ovu temu. A na to se osvrnuo i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u svome govoru o stanju Unije početkom rujna.

 

"Europljani u 2019. neće aplaudirati kada im Zakon Europske unije naloži da dvaput godišnje moraju mijenjati vrijeme na satovima. Mijenjanje vremena mora prestati. To je pitanje supsidijarnosti. Zemlje članice same moraju odlučiti hoće li njihovi građani živjeti u zimskom ili ljetnom vremenu."

Hoće li u ožujku, kada se vrati ljetno računanje vremena, biti posljednja promjena kod nas još je upitno, jer se Hrvatska o tome pitanju još nije izjasnila. Poduzetnici to žele, pokazalo je istraživanje koje je provela Hrvatska gospodarska komora, rekao je Marko Jurčić iz HGK.

"I od 567 sudionika u anketi, znači naših poslodavaca, poduzetnika, skoro 90 posto ispitanih je reklo da su protiv daljnjeg pomicanja sata, to jest, zalagali bi se za ukidanje pomicanja sata dva puta godišnje."

Ipak, od danas vrijedi zimsko računanje vremena, a povodom tog MUP je izdao upozorenja vozačima. Podsjećaju da u ovom razdoblju svjetla na automobilima moraju biti upaljena i tijekom vožnje po danu.