Osječko-baranjska

KRITIKE SE NE STIŠAVAJU

Maske su pale: ''Povećanje komunalne naknade prikriveni je porez za građane Osijeka''

I dalje se ne stišavaju kritike zbog odluke osječke gradske uprave o povećanju komunalne naknade koja je donesena na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak.

Osijek   FOTO:Republika.eu
Piše: Repbulika.eu / STV

U osječkom HDZ-u danas su upozorili kako u vrijeme dok hrvatska vlada i drugi gradovi nastoje građane rasteretiti raznih nameta, osječka gradska uprava uvodi novi prikriveni porez, a ova odluka će, tvrde donijeti brojne negativne posljedice.

Dodatnih 18 milijuna kuna građani Osijeka uplaćivati će godišnje u gradski proračun, upozorio je predsjednik osječkog HDZ-a Ivan Radić. Još neki dan u gradskoj upravi tvrdili su kako neće biti novih udara na džepove građana, no maske su pale, i komunalna naknada će rasti za čak 20%, nastavio je.

"Nažalost činjenica je da će posljedice ove odluke biti povećanje troškova života za naše sugrađane. Ova odluka će dodatno destimulirati i poduzetnike koji će odustajati od novih investicija u gradu Osijeku, seliti svoje pogone u poduzetničke zone u okolici grada Osijeka, nakon ovoga možemo očekivati sve manji broj novozaposlenih, pad prihoda i jednu opću rezignaciju građana", kaže predsjednik GO HDZ Osijek Ivan Radić.

Također, to će smanjiti i bazu za naplatu komunalne naknade što će dovesti do potrebe za novim povećanjem cijene. Ovakav smjer osječki HDZ ne smatra dobrim i neće ga podržati, zaključio je Radić. 

A predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u osječkom Gradskom vijeću Željko Kovačević podsjetio je kako prema prvotnom prijedlogu komunalna naknada trebala biti povećana s 58 na 65 lipa po četvornom metru, no kako je zatim vijećnik oporbe Anto Đapić predložio dodatno povećanje.

"Uslijedila je stanka i onda nakon svega zaista slijedi jedan igrokaz, jedan performans, ja bih rekao. Nakon te stanke dolazi već pripremljeni amandman, izmjena odluke kojom se ta komunalna naknada diže s 58 lipa na 70 lipa po kvadratu, odnosno s 9,4 milijuna kuna godišnje na 18 milijuna kuna godišnje. Znači 18 milijuna godišnje je veći prihod po osnovi komunalne naknade, odnosno veći je ja bih rekao namet za građane grada Osijeka", kaže predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Željko Kovačević.

Na novinarsko pitanje je li i vijećnik stranke Desno koja je nominalno u oporbi Anto Đapić svojim istupom bio dio ovog igrokaza, te što to znači za budućnost oporbe u Gradskom vijeću u HDZ-u nisu željeli izravno odgovoriti.

"Mi smo zajedno oporba sa strankom Desno u Gradskom vijeću. Ja bih rekao da je HDZ najozbiljnija i prava oporba u tom Gradskom vijeću, ako već intonirate pitanje u tom smjeru. Mi sa strankom Desno zajedno činimo oporbu. Bivši gradonačelnik Đapić je odlučio podržati ovo povećanje komunalne naknade, za njegove motive, odnosno razloge podržavanja najbolje da pitate njega", kaže Kovačević.

U HDZ-u su upozorili i kako su na istoj sjednici na kojoj je povećana komunalna naknada u ranijim točkama usvojeni i rebalans proračuna za 2018. te proračun za 2019. To znači kako slijedi još jedan rebalans kako bi se u proračun uvrstili dodatni prihodi od povećane komunalne naknade. Još je to jedan dokaz kako se proračuni donose stihijski, netransparentni su i neodrživi, zaključili su u HDZ-u.

Povećanje komunalne naknade u gradu Osijeku kritizirali su danas i u stranci "Biraj bolje". 

Upozorili su kako osječka gradska uprava ni 90 milijuna kuna koliko sada godišnje uprihodi od ove naknade ne troši razborito niti ravnomjerno. Kako bi potkrijepili svoje tvrdnje konferenciju za novinare održali su na zarasloj i neodržavanoj gradskoj površini u prigradskom naselju Tenja.

Gotovo u samom središtu najvećeg osječkog prigradskog naselja Tenje nalazi se obrasla gradska parcela okružena obiteljskim kućama, a koja je prepuna zmija, glodavaca i stalih štetočina koji ulaze u dvorišta i podrume stanovnika, te je potencijalni izvor zaraze, upozorio je predsjednik stranke "Biraj bolje" Kristijan Šimičić. Samo jedan je to od primjera lošeg raspolaganja gradske uprave s 90 milijuna kuna koliko građani godišnje izdvajaju na ime komunalne naknade, dodao je.

"Konkretno recimo u Osijeku imate situaciju na križanju ulice Sv. Ane i Vladka Mačeka gdje je uložen naš novac, dakle novac poreznih obveznika, a raskrižje je nefunkcionalno i katastrofalno riješeno. Nedaleko od nas se nalazi Savska ulica i ulica Pannoniusa koje praktički nemaju ili je vrlo oštećena pješačka staza, djeca i stanovnici hodaju uz cestu, automobili jure 50-70 kilometara na sat, a nema ni jednog uspornika", ističe Kristijan Šimičić, predsjednik stranke "Biraj bolje".

Kazao je i kako stanovnici Tenje godinama sanjaju o biciklističkoj stazi, no zadnjim rebalansom iz gradskog proračuna obrisano je pet milijuna kuna jer nije namjenski utrošeno za izgradnju biciklističkih staza. Šimičić je upozorio i kako se dječja i sportska igrališta u Tenji ne održavaju, te kako pješačke staze nisu obnovljene od Domovinskog rata. No, u gradskoj upravi su umjesto da primjereno i redovito održavaju grad i prigradska naselja odlučili podići komunalnu naknadu uz pomoć nekih oporbenih vijećnika, i to za 18 milijuna kuna godišnje.