Ostalo

PREGLED TJEDNA

Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv Plenkovića, Todorić na slobodi

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku o pokretanju postupka protiv premijera Andreja Plenkovića, a Ivica Todorić je izašao na slobodu. U međuvremenu, Zdravko Marić u Saboru je predstavio izvješće proračuna za 2017. godinu, a izglasan je i njegov paket devet poreznih Zakona.

Ivica Todorić   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku o pokretanju postupka protiv premijera Andreja Plenkovića zbog imenovanja kuma veleposlanikom u Velikoj Britaniji i ministra energetike Tomislava Ćorića zbog imenovanja premijerova ujaka u Upravno vijeće Parka prirode Biokovo. Ćorić tvrdi - nisam znao, Plenković da je odluka nepotrebna i neargumentirana.

"Obrana bi bila malo teška riječ u ovim situacijama. Ovo je jedan slučaj gdje mislim, prvo neobično mi je da Povjerenstvo nije vidjelo očitovanje, da smo išli malo korak dalje nego što treba interpretirati odredbe ovog Zakona. To govorim bez da radim nekakav pritisak, dapače mi ćemo sve otvoriti, ali mislim da je to u ovom trenutku po meni neargumentirano i nepotrebno", rekao je premijer.

Ivica Todorić izašao je na uvjetnu slobodu nakon što je uplatio milijun eura jamčevine. Prilikom izlaska iz Remetinca, Todorić nije davao izjave, a u pratnji supruge krenuo je prema Kulmerovim dvorima. Novac su mu dali prijatelji, rekla je odvjetnica Jadranka Sloković.

"Gotovo je ročište. Sudac je ukinuo istražni zatvor, s obzirom na to da je jamčevina stigla. Određene su one mjere opreza koje su bile određene u rješenju izvanraspravnog vijeća. Gospodin Todorić je dao obećanje da neće napuštati boravište bez dozvole suda."

Ministar financija Zdravko Marić u Saboru je predstavio izvješće proračuna za 2017. godinu. Prihodi u državnom proračunu za prošlu godinu su 122 milijarde i 700 milijuna kuna. Državni suficit je 3 milijarde i dvjesto milijuna kuna, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić prilikom iznošenja izvješća za 2017. godinu.

"To je ja bih rekao još jedan dokaz i pokazatelj odgovornog i transparetnog i racionalog trošenja pororačunskih sredstava jer to će biti druga godina, a ja mogu reći i za 2018. godinu, da ne probijamo limite državnog proračuna", rekao je Marić.

Čelnici sindikata javnih službi obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi, kulture i znanosti najavili su štrajk, nakon što su odbili Vladinu ponudu povećanja osnovice plaće u 2019. godini za tri posto. Traže povećanje osnovice za 5,8 posto, a odluku Vlade o tri postotnom povećanju smatraju ponižavajućom i sramotnom. Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

"U otvorenom smo sporu s vladom RH te očekujemo proces mirenja u slučaju da Vlada RH prihvati argumente sindikalne strane, naravno do štrajka neće doći. No, ako Vlada ne prihvati zahtjeve kreće se u štrajk na cijelom području RH i u svim javnim službama", poručila je.

Nakon što je obnovljena Interpolova tjeralica za šefom mađarskog MOL-a Zsoltom Hernadijem, mađarski mediji pišu da je njihov premijer Orban ljut i prijeti Hrvatskoj. Mađarski premijer navodno ovakav potez smatra izdajom jer je Mađarska nedavno odblokirala pristup Hrvatske OECD-u. Evo što su na to rekli ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić:

"Ne znam o tome pa ne mogu komentirati, ali postupak je redovan, sve institucije donijele su odluke u skladu s međunarodnim aktima i ne vidim da bi se netko uopće trebao ljutiti."

"Ma kakva ljutnja, samo dobre vibracije, molim vas. Očekujemo premijera Orbana 3. prosinca ovdje u Hrvatskoj, i to je to. Što bi drugo trebalo biti?"

Gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ekskluzivno nam je otkrio koliko će se ublažiti penalizacija predviđena mirovinskom reformom.

"Sa sadašnjih 0,34 posto po mjesecu na 0,3. Tako je bilo i 1999. i takav sustav ima i Njemačka. Što znači da će za 5 godina mirovina biti manja za 18 posto, a ne 20 kako je bilo u originalnom prijedlogu", rekao je Pavić.

Na velikom summitu u Bruxellesu čelnici Vlada i država zemalja članica Europske unije službeno su podržali prijedlog dogovora o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.