Gospodarstvo

PRESTANAK RADA NA SAT VREMENA

Održan štrajk u više od 360 škola

Dok je osam sindikata javnih službi podržalo Vladin prijedlog o povećanju osnovice za 5, 8 posto, članovi sindikata Preporod odlučili su se za štrajk. Kao što su i najavili, prestali su s radom na sat vremena u nešto više od 360 škola diljem zemlje.

Štrajk članova sindikata Preporod   FOTO:Boris Kovacev / CROPIX

 Iz sindikata traže rast osnovice od 18, 9 posto. Upravo za toliko plaće u javnim službama zaostaju za onima u gospodarstvu, tvrdi predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.

"Sad se tu postavlja pitanje da li Vlada uopće želi da u sustavu odgoja i obrazovanja mi imamo plaće usporedive sa gospodarstvom", rekao je Stipić.

Što se tiče ovakvih zahtjeva, šef Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, podsjeća da su i oni u početku tražili povećanje osnovice od gotovo 19 posto. No, već na početku pregovora od toga su odustali jer, kaže, takva očekivanja nisu razumna posebno u trenutku kada je na naplatu stigao Uljanik.

‘‘Inače bi išli sa dvoznamenkastim zahtjevom. NE 18,9 ali možda 10 ili 11%. Zbog iznenadnog događaja koji je povukao 3,5 milijarde kuna iz državnog proračuna. Samo slijepac može dalje tupiti jednu te istu priču, kao da se u realitetu ništa ne događa, kao da smo mi fantazisti. Cilj od 18,9% ne bi bio ostvariv s ovim štrakom i ni da je trajao do Božića‘‘, rekao je Ribić.

Predsjednik nezavisnog sindikata znanosti i visokoga obrazovanja Igor Radeka za Media servis je komentirao štrajk rekavši da se sindikat Preporod očito odlučio za samostalnu akciju.

"Ne bih komentirao tu akciju osim konstatacije koja je dobro poznata svima u sindikalnom pokretu da s obzirom na broj članova sindikata taj štrajk ne može ništa promijeniti. Mi smo reprezentativni i više od 50 posto sindikata u javnom sektoru je postiglo taj dogovor."

Dodaje da je time ovaj spor između Vlade i sindikata u prvoj fazi riješen. A vodstvu sindikata Preporod prepuštam da sami procjene kada, kako i zašto se odlučuju na štrajk, poručio je Radeka.