Politika

SDP DOTAKNUO NOVO DNO

Cro demoskop: Nitko najpozitivniji, premijer Plenković najnegativniji političar

Vladajući HDZ u izbornu godinu ulazi kao uvjerljivi pobjednik, SDP i MOST nastavljaju gubiti potporu, a Živi zid i dalje raste, donosi najnovije istraživanje Cro demoskopa.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis / Republika.eu

HDZ bi i ovaj mjesec bio relativni pobjednik s 29,1 posto, dok je u prosincu imao 28,1 posto. SDP je još uvijek druga stranka s 16,1 posto, ali to im je novi najniži rezultat i 0,9 posto niži nego mjesec ranije, dok su na godišnjoj razini pali za čak 4,6 postotnih bodova, a HDZ je ostao na istoj razini.

Živi zid je na 13,7 posto (12,4 posto iz prosinca) i u godinu dana narasli su za 2,3 postotna boda. Most je ovaj mjesec neznatno pao sa 7,3 na 7,2 posto, ali na međugodišnjoj razini zabilježili su blagi rast od 0,2 postotna boda.

Neovisni za Hrvatsku peta su stranka s 2,9 posto i blago rastu, HSS je šesti s 2,6 posto (3,1 posto prošle godine), a slijedi Stranka BM 365 koja je zabilježila najveći međumjesečni pad (s 2,7 posto na 1,9 posto). HNS i Pametno su na 1,7 posto, HRAST i GLAS imaju 1,5 posto, IDS je na 1,4 posto, HSU na 0,9 posto, HSLS i HDSSB imaju po 0,5 posto. 

Ostale stranke bilježe skupni izbor od 3,6 posto, a 13,2 posto je neodlučnih.

Najpozitivniji političar je i dalje Nitko, a u top 10 ušli su bivši premijer Zoran Milanović i bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković koja je krajem prošle godine predstavila svoju stranku. 

A Premijer Andrej Plenković, unatoč rastu HDZ-a, i dalje je najnegativniji političar. Predsjednica je, prema istraživanju, ocijenjena trojkom, Vlada dvojkom, a Sabor nategnutom dvojkom.