Gospodarstvo

I OVE GODINE NEDOSTATAK SEZONACA

Održana konferencija ‘Turistički djelatnik- izazovi i mogućnosti‘: Povećanje plaća ključno je za spas turizma

Unatoč broju od 159 tisuća nezaposlenih, Hrvatska će se i ove godine suočiti s nedostatkom sezonskih radnika, a ista situacija muči i druge sektore, kao što je graditeljstvo. O tome što je pozadina problema i koja su rješenja - razgovaralo se danas na konferenciji koju je organiziralo Ministarstvo turizma.

Dubrovnik   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

 Gotovo da nema sektora u Hrvatskoj u kojem se trenutno ne traže radnici, izjavio je danas Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore. S druge strane, i ove će godine nedostajati sezonaca. Radne kvote povećane su za 75 posto, no, to nije trajno rješenje, već gašnje požara, dodao je Burilović.

"Ključno je poslodavcima stvoriti uvjete da mogu podići plaću i privući potrebnu radnu snagu, a ako su nam prva linija obrane kvote, onda trebamo i smanjiti administrativne prepreke za njihovu realizaciju. Opcija je izmjena zakona o strancima, a najjednostavnije je potpisivanje bilateralnih sporazuma kako bi se olakšala procedura zapošljavanja."Možemo urediti školstvo, ispuniti kvote, ali ako plaće nisu konkurente - teško ćemo privući strance, naglasila je Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

"Ako gledamo jednu Austriju, kojoj nedostaje drastično radne snage, ali njihove plaće su puno bolje, onda je pitanje zašto bi netko iz okruženja došao raditi u Hrvatsku, a ne bi otišao u Austriju."O nedostatku radnika, trebali smo razmišljati još pet godina, istaknuo je na konferenciji potpredsjednik Vlade, Tomislav Tolušić.

"Moramo se svi zapitati zašto danas djeca sve manje upisuju srednje škole koje su vezane uz ugostiteljstvo, kad je turizam toliko atraktivan, kad su plaće toliko velike i kad je sve super. Nije to baš toliko super i svi zajedno moramo napraviti sve što možemo da to popravimo", rekao je Tolušić. Prosječna plaća raste, minimalna plaća raste, no to nije dovoljno. Cilj Vlade je aktivirati domaću radnu snagu i povećati produktivnost, istaknuo je ministar rada Marko Pavić. Najavio je lansiranje novih mjera koje će se financirati iz EU socijalnog fonda. Cilj im je - nadogradnja vještina.

"Želimo omogućiti veliku shemu od 2021., dakle i do nekoliko milijardi kuna za edukaciju zaposlenih, ne samo u sektoru turizma, nego i svih poslodavaca. Zavod za zapošljavanje neće se samo baviti nezaposlenima, nego i cjeloživotnim obrazovanjem zaposlenih, kako bi povećali produktivnost i osigurali mogućnost za povećanje plaća", najavio je ministar Pavić. Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je kako je Vlada izdvojila oko dvije milijarde kuna za zapošljavanje u tom sektoru. No, dodao je kako je potrebno razvijati cjelogodišnju ponudu kroz zdravstveni turizam te uz usluge prodavati i znanje.