Društvo

NAJČEŠĆA DROGA MARIHUANA

U Saboru rasprava o Nacionalnoj strategiji suzbijanja zlouporabe droga

U Saboru je predstavljeno Izvješće o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj za 2017. godinu. Izvješće je predstavio državni tajnik Tomislav Dulibić. Posljednje istraživanje je pokazalo da je u općoj populaciji 20,3 posto ispitanika probalo bar jednom u životu drogu. Najčešća droga korisnika u Hrvatskoj je kanabis.

Sjednica Sabora   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Media Servis

 Predstavnica Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista Ines Strenja Linić kaže da bi naglasak trebao biti na jačanju represivnog aparata i unaprijeđenju kaznene politike vezane za zlouporabu opojnih droga. Najveći problem je u Zadru gdje je registrirano 485 ovisnika na sto tisuća stanovnika.

“Mi smo Ured za suzbijanje zlouporabe droga sveli samo na ovaj dio prevencije i liječenja ovisnika o drogama i stavili smo pod kapu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.” Ivan Čelić iz HDZ-a osim droga, izdvaja i još neke ovisnosti kojima su napose mladi sve više pogođeni.

„Svjesni smo sve većeg problema s kockanjem. Procjenjuje se da više od 50 tisuća ljudi u Republici Hrvatskoj ima problem ovisnosti o kockanju. Što se tiče prekomjernog korištenja interneta i društvenih mreža, to je u ovom trenutku puno veći problem u zemljama dalekog istoka, ali polako dolazi u Hrvatsku i Europu.“ Nada Turina-Đurić iz kluba GLAS-a i HSU-a koji prihvaća ovo izvješće, napominje da treba ozbiljnije razgovarati o dekriminalizaciji lakih droga.

„Čujem u svakodnevnom kontaktu s mladima, konzumiranje lakih droga je nešto što naši mladi gotovo tretiraju pušenje ili ispijanje kave.“Na istom tragu bio je i zastupnik Živog zida, Ivan Pernar. Pojašnjava kako hrvatsko pravosuđe redovito osuđuje posjednike manje količine lakih droga, koje u nekim slučajevima bolesnicima služe za liječenje, pa navodi primjer zašto njegova stranka ne prihvaća ovo izvješće. 

„Najveće licemjerje sustava pokazuje se na slučaju slučaja Kruljac, odnosno u usporedbi slučaja Kruljac i Luksetić. Naime, David Kruljac, sin generala Mladena Kruljca dobio je rad za opće dobro i novčanu kaznu jer je imao u stanu 4,5 kilograma marihuane, 28 grama kokaina, 10.500 kn i 117.000 eura.“