Osječko-baranjska

''IGROM DO TIJELA''

U Đakovu 12.Međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz

U Đakovu će se od srijede 27., do nedjelje, 31. ožujka, održavati 12. Međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz čije je ovogodišnje geslo - "Igrom do tijela", najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

U Đakovu 12.Međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz   FOTO:facebook.com/Festival.Dioniz/
Piše: HINA

 Organiziraju ga Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku i Grad Đakovo u koji su preseljene sve priredbe, za razliku od dosadašnjih godina kada je dio programa održavan i u Osijeku.

 O značenju i programu te budućnosti Dioniza na konferenciji za novinare su govorili gradonačelnik i njegov zamjenik Marin Mandarić i Robert Francem, dekanica osječke Akademija za umjetnost i kulturu Helena Sablić Tomić, umjetnički voditelj Festivala Dioniz Leo Rafolt te Antonio Šabić zadužen za operativni dio provedbe 12. Dioniza na koji stižu studenti kazališnih akademija iz Freiburga, Lođa, Linza, Skopja, Ljubljane, Zagreba, Splita.

 Umjetnički voditelj Leo Rafolt rekao je kako je u središte 12. Dioniza postavljeno tijelo, kao i njegova korespondencija s drugim izričajima.

 "Bez tijela kazalište i njegova izvedba ne mogu postojati. Ove godine više se pozornosti posvećuje tijelu u izvedbenom procesu, pa će se sve predstave s Dioniza imati dosta snažnu fizičku komponentu", rekao je Rafolt.

 Program 12. Dioniza održavat će se na nekoliko platformi – kroz više performaneca, kroz tzv. nevidljivo kazalište na gradskim ulicama, kroz radionice za studente, a jedna od platformi je i okrugli stol s 12-ak umjetnika s međunarodnim karijerama.

 Okrugli stol ujedno je i najava diplomskog studija neverbalnog teatra koji kreće u rujnu na Akademiji za umjetnost i kulturu i prvi je takav studij u Hrvatskoj, pa i regiji, najavio je Rafolt. Dio programa 12. Dioniza su i javna predavanja.

 Glavni pokrovitelj 12. Festivala Dioniz je Ministarstvo kulture, rekla je dekanica Sablić Tomić.

 "Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek dala je potporu ovom festivalu. Njena misao je da Dioniz spaja mlade i kulturu u europskom kontekstu. Osim Grada Đakova, suradnici na Međunarodnom festivalu kazališnih akademija i ove godine su nam Pravni i Ekonomski fakultet osječkog Sveučilišta", rekla je Sablić Tomić i najavila kako će 13. Dioniz doživjeti iskorak.

 "Akademiji za umjetnost i kulturu stalo je da Dioniz egzistira iz godine u godinu sve bolje i bolje. Izvrsnog partnera pronašli smo u Gradu Đakovu. Mislimo da je Đakovo već toliko brendirao Festival Dioniz da je vrijeme za redizajn, pa da Đakovo bude na prvom, a naša i druge akademije na drugom mjestu. Ozbiljno razmišljamo da Dioniz bude prostor jednog brenda Đakova i da Akademija bude partner. Vrijeme je za promjenu pozicija", najavila je Sablić Tomić.

 U pet festivalskih dana Dionizovi sadržaji odvijat će se na više zatvorenih i otvorenih lokacija Đakova, pa i lokalima  U programu je i performance o migrantskoj krizi «Tijelo migranata». U pet dana bit će održano sedam predstava.

(Hina)