Politika

ODLUKA IZVRŠNOG ODBORA STRANKE

HDSSB neće sudjelovati na izborima za Europski parlament. Članovima poručili: ''glasujte po savjesti, bez političkog naloga''

Predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš izjavio je u nedjelju kako je Izvršni odbor odlučio da HDSSB na izborima za Europski parlament neće predlagati svoju listu niti sudjelovati kao koalicijski partner s drugim strankama ili političkim blokovima, a svojim članovima i simpatizerima poručuju da na tim izborima glasuju po savjesti, bez političkog naloga.

Konferencija za novinare HDSSB-a   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / Hina / STV

Glavaš je na konferenciji za novinare podsjetio kako su prije pet godina sudjelovali na euroizborima, u koaliciji “Savez za Hrvatsku” te su u kampanji potrošili značajna sredstava, a lista nije dobila ni jedan mandat u EU parlamentu.

Zaključili smo da će, s obzirom da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, prag za ulazak u EU parlament biti poprilično visok i da bi bilo uzalud ići na te izbore, gdje su mjesta većinom unaprijed rezevirana za velike političke stranke, poput HDZ-a, SDP-a ili neke novonastale opcije nastale u proteklih pet godina, rekao je Glavaš dodavši kako ne žele “ići u unaprijed izgubljenu bitku”.

Stranka radi na konsolidaciji, priprema se za sljedeće parlamentarne i lokalne izbore

Poručio je kako HDSSSB radi na svojoj kosolidaciji i priprema se za slijedeće parlamentarne te slijedeće lokalne izbore, gdje će se fokusirati na grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju i na kojima će aktivno sudjelovati. Smatra kako put oporavka HDSSB-a koji je proteklih godina imao stranačkih potresa treba krenuti upravo od tih razina.

"Fokus interesa HDSSB-a u tim lokalnim izborima bit će Grad Osijek i OBŽ. HDSSB će na tim izborima aktivno sudjelovati, potpuno konsolidiran, politički pripremljen i predstavljat će ozbiljnog političkog takmaca u lokalnim izborima. Smatramo da put oporavka treba krenuti upravo od tih razina", rekao je predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš.

A da misle ozbiljno, potvrđuje i imenovanje novog povjerenika HDSSB-a za Grad Osijek, Ivice Završkog. Zadužen je pripremiti stranku za lokalne izbore.

"Ovdje pozivam, apeliram na sve obične Osječane, sve one koji su za svoj grad i za život ovdje vezali svoju budućnost. Za sve one koji su možda zbog nečega razočarani pa čak i za one koji su iz Osijeka privremeno otišli svjesni da ovdje nemaju perspektivu, da si samo sami možemo pomoći. Bog će ti pomoći, ako si sam pomogneš. Zato je HDSSB i nastao, zato postoji i zato će i postojati. Kao jedina ozbiljna alternativa koja ovom gradu nudi kvalitetne programe i ideje. U vrijeme, naglašavam to, prije nekoliko godina kad smo obnašali vlast, sjetite se sami, nije bilo egzodusa u Irsku, nije bilo puno toga čega danas ima. Stanje je još gore, bitno gore, HDSSB je kao politički koncept itekako bio važan svima onima koji su donosili bitne političke odluke. Kad se nisu s nama slagali, pojednostavit ću priču, netko je duhovito rekao, da nije bilo HDSSB-a ne bi bilo Slavonike, da nije bilo u Gradu Osijeku bilo HDSSB-a, ne bi bilo Trga Slobode. Dakle, mi smo doista mijenjali upravo time što smo prema centrima političke moći nastupali oštro i radikalno, argumentirano i kvalitetno, ne ad presonam, mijenjali smo stvari ovdje u Osijeku i Slavoniji. To mislim da možemo raditi ponovo, još bolje, još kvalitetnije", rekao je povjerenik HDSSB-a za Grad Osijek Ivica Završki.

Slavoniji treba regionalna politička opcija

Svi oni koji misle da je HDSSB nestao ili da će nestati sa političke scene, grdno se varaju. Povod su tekstovi koje mogu pročitati po različitim politički dirigiranim portalima. Jer Slavoniji i Baranji treba regionalna politička opcija, a učinit ćemo sve da HDSSB ne samo nastavi živjeti već i jačati i vratiti se na pozicije respektabilnog političkog takmaca svim drugim političkim opcijama. Oporba ni u Gradu Osijeku niti u Osječko-baranjskoj županiji – kaže Glavaš, smatrajući kako je riječ o političkom kupleraju, kako stranaka tako i pojedinaca.

"U Gradskom vijeću, tako i u Županijskoj skupštini koji iz svojih osobnih interesa priključuju se vladajućoj većini i gledaju svoje osobne interese samo sa namjerom ne bi li bili adekvatno financijski nagrađeni za vrijeme trajanja mandata i to je razlog što naši lokalni parlamenti predstavljaju jedan obični anemični politički cirkus", rekao je Branimir Glavaš.

Lokalni HDZ drži ljestve vladajućoj većini u Osijeku, na čelu s Vrkićem

Rukavicu je u lice Glavaš bacio upravo ovdašnjem HDZ-u. Pokušaje lokalnog HDZ-a koji ovih dana održavajući konferencije za novinare glumata oporbu u Gradskom vijeću, Glavaš smatra neuspješnima. Ključ preslagivanja u Gradskom vijeću je upravo u HDZ-u, kaže Glavaš, a preslagivanje se u Vijeću može izvesti bez ikakvih problema kako bi Vijeće bilo u rukama oporbe, no lokalni HDZ to ne želi – kaže Glavaš.

"Dakle oni asistiraju i drže ljestve vladajućoj većini na čelu s gradonačelnikom Vrkićem, a povremenim press konferencijam žele pokazati i predstaviti se kao oporba. Oni nisu nikakva oporba, već su prikriveni, tajni suradnik, tajni politički partner gradonačelniku Vrkiću. HDSSB će se potruditi da na slijedećim lokalnim izborima svi se oni razotkriju i da im pomuti njihove političke plčanmove. HDSSB je jedina oporba vladajućoj većini i u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, ali zahvaljujući krađi mandata nakon prošlih lokalnih izbora u situaciji smo da se u Gradskom vijeću ne čuje oporbeni glas HDSSB-a", rekao je Glavaš.

Glavaš komentirao presudu Sanaderu

Na pitanje da prokomentira pravomoćnu presudu Ivi Sanaderu, Glavaš je rekao da nije od onih koji će brisati pod s nekim tko se nalazi iza rešetaka i od onih koji će se naslašivati. 

No prozvao je Stjepana Ribića, sadašnjeg člana HDZ-a, a koji je 2014. godine teško optuživao tu stranku, što je vidljivo u videu koji ovih dana zabavlja hrvatsku javnost.

"Sinoć sam gledao na Novoj TV da se javlja gospodin Ribić i briše pod sa gospodinom Sanaderom. Mislim da je to licemjerno i neistinito. Gospodin Ribić se vadi na one svoje, jučer je navodno isplivao nekakav video uradak gdje je rekao da je HDZ pokrao državu, da je HDZ popljačkao državu, uništio državu pa se nemušto brani vadeći se na Ivu Sanadera. Dok je Sanader bio član i predsjednik HDZ-a Stjepan Ribić nit ga je znao nit vidio, nit ikad imao priliku s njim razgovarati, a podsjetit ću da je njegova izjava iz 2014. godine kada je HDZ nakon Ive Sanadera, vodila gospođa Jadranka Kosor i Tomislav Karamarko", rekao je Glavaš.

Vrhovni sud donio je odluku kakvu je donio, spis ne poznajem, ali ne želim iskorištavati Sanaderovu tešku situaciju i s njim se obračunavati – džentlmentski je završio Glavaš.