Društvo

POMIRLJIVI TONOVI

Plenković iz Jasenovca pozvao da se iduće godine održi samo jedna komemoracija

Četvrtu godinu zaredom u Jasenovcu dvije komemoracije. Nakon što su predstavnici manjina prvu održali u petak, danas su na službenu državnu komemoraciju stigli premijer, predsjednik Sabora i brojni ministri. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nastavila je svoju tradiciju i posjetila Jasenovac dan uoči službene komemoracije.

Državni vrh u Jasanovcu   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Predsjednik Sabora Jandroković uoči početka komemoracije osvrnuo se na podjele koje postoje te je još jednom pozvao na zajedništvo.

"Što se tiče podjela koje postoje, volio bih da ih nema. Volio bih da je više uključivosti i razumijevanja. Teško mi je shvatiti ljude koji ne prihvaćaju i ne mogu shvatiti patnju drugog čovjeka, ne mogu shvatiti one koji nemaju u sebi dovoljno snage da prihvate da i oni drugi imaju svoje boli i traume".

Premijer Andrej Plenković iz Jasenovca je poslao jasan poziv da se iduće godine održi samo jedna komemoracija.

"Još jednom smo tu da osudimo zločin, da osudimo režim u kojem su postojali ovakvi logori poput Jasenovca, da kažemo da danas, skoro 75 godina nakon tih događanja moramo raditi na uključivosti u društvu i smanjenju podjela".

"Održavali smo dijalog, razgovarali. Vjerujem da će ti razgovori uroditi plodom iduće godine. Ja mislim da bi to bilo zdravo i dobro za hrvatsko društvo i emancipaciju ovih tema u modernoj Hrvatskoj".

Na službenu komemoraciju stigao je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Na pitanje što bi poručio onima koji su počast žrtvama odali u petak, Bandić je rekao:

"Ovdje je ubijeno 83145 ljudi, Srba, Židova, Roma i Hrvata antifašista, to je crna mrlja na hrvatskoj povijesti. To svaka relevantna politička snaga u Hrvatskoj i svaki relevantni politički pojedinac treba znati i ne samo znati nego memorirati i jasno deklarirati. Samo tako možemo ići dalje".

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nastavila je svoju tradiciju i posjetila Spomen područje Jasenovac jučer.

"Neka ovo uvijek bude samo mjesto pijeteta, ali i mjesto koje će nas opominjati koliko je važno mlade naraštaje odgajati za mir, zajedništvo i solidarnost među ljudima i narodima", poručila je predsjednica u priopćenju.

Podsjetimo, u petak je u Jasenovcu održana komemoracija u organizaciji nacionalnih manjina i anftifašista. Predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus na komemoraciji je poručio vladajućima - održala bi se jedna kolona da su se potrudili kao i oko komemoracije u Bleiburgu.

"Dok se pozdrav ‘Za dom spremni‘ ne makne iz upotrebe, mi nećemo biti ovdje zajedno u službenoj komemoraciji. Revizija povijesti se nastavlja, ništa se nije promijenilo posljednjih godinu dana, situacija je još gora. Nedjelovanjem državnih institucija ekstremna desnica jača i sve je glasnija i agresivnija", istaknuo je Kraus.

Na njegovu poruku osvrnuo se Jandroković:

"S tom ocjenom se uopće ne slažem, smatran da Vlada premijera Plenkovića ulaže velike napore kako bi se umanjile društvene napetosti, kako bi komemorirali žrtvu. Posebno u Jasenovcu uložen je veliki napor i ove godine. Za dogovor je potrebna volja svih koji su uključeni"