Osječko-baranjska

FINANCIJSKA POMOĆ U STUDIRANJU

123 studenta osječkog sveučilišta dobilo stipendije vrijedne 6300 kuna

Studentski život često zna biti financijski zahtjevan za same studente, ali i njihove obitelji. Svjesni su toga na osječkom Sveučilištu gdje su i ove godine odlučili stipendijama dati potporu studentima u ovoj akademskoj godini.

Piše: Republika.eu / STV

123 vrijedna studenta je sa smješkom napustilo Aulu Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera nakon što su potpisali ugovore kojima su im osigurane stipendije u iznosu 6300 kuna, a dobit će ih u 7 rata.

"Nastojali smo iz vlastitih sredstava Sveučilišta izdvojiti ove novce za stipendiranje 123 studenta. Radi se o milionskim vrijednostima. Nisu sredstva od Ministarstva znanosti baš predviđena za stipendiranje studenata, dakle to je na automiji sveučilišta da iz svojih sredstava s kojima raspolaže izdvoji ako želi, za te namijene", kaže prof. dr. sc.  Vlado Guberac, dekan Sveučilišta J.J. Strossmayera.

Većini studenata stipendija će služiti kao pomoć u troškovima knjiga i skripti, ali i za druge aktivnosti kojima se bave. Tako se među stipendiranima našao i Ivan Ante Grgić, reprezentativac Hrvatske veslačke izborne vrste kojemu će ovo pomoći u usklađivanju sportskih i studentskih obaveza.

"Ja sam sportaš i bavim se aktivnim veslanjem i onda meni, pošto je nas šestero u obitelji djece, onda ne volim biti na trošak roditeljima što se tiče priprema i tako svega, pa ću onda većinom na to da nekako smanjim troškove svojih roditelja", rekao je Ivan Ante Grgić.

Slično razmišlja i Dora Vestić, koja smatra kako će stipendije dodijeljene njoj i bratu uvelike pomoći u finacijskom stanju obitelji.

"Definitivno će mi pomoći i meni i bratu, zato što ono, već godinama ne želimo onako od roditelja ajde daj za ovo za ono. Tako da mislim da se svaki student osjeća bolje i samostalnije kada ima nekakav svoj izvor novaca koji mu pomaže pokraj nekakvih drugih obaveza uz fakultet i sve drugo", kaže Dora Vestić.

Stipendije su podijeljene u nekoliko kategorija, za izvrsnost, aktivnim sportašima i onima u stanju socijalne potrebe, a s ciljem slanja poruke studentima kako se njihov rad cijeni, ali i da ih se što duže pokuša zadržati na ovom području.

"Znamo da je mali pad studenata, znate i samo da je već drugu godinu za oko 500 i zaista činimo kao uprava sve što možemo kako bismo se internacionalizirali, jer smo shvatili da obzirom na natalitet i migracije koji jesu prisutni pogotovo u istočnoj Hrvatskoj, da nam nema druge. I zaista idemo evo već vjerojatno i znate da i Ferit je dobio potvrdu da ide sa studijem automobilskog inženjerstva i računarstva, imamo vrlo brzo se nadamo i potvrdu za studijem medicine na njemačkom isto tako vjerujemo da ćemo uskoro sa još 2, 3 studija na engleskom", rekao je prorektor za nastavu i studente prof. dr. sc. Dražan Kozak.

Tako se, uz ove stipendije kojima se pokušava zadržati domaće studente, već planiraju i stipendije za inozemne studente kako bi ih se privuklo u ovaj dio Hrvatske, a ne bi li Osijek i u budućnosti mogao nositi titulu studentskog grada.