Politika

BILJANA BORZAN

Hrvatska je na europskom dnu po zaštiti prava potrošača

SDP-ove kandidatkinje za Europski parlament Biljana Borzan i Barbara Antolić Vupora danas su govorile o prednostima EU članstva koje građani mogu osjetiti u svakodnevnom životu, s naglaskom na politiku zaštite potrošača. Istnaknule su što su već do sad napravile u EP, ali i što planiraju za budućnost.

Biljana Borzan   FOTO:Emica Elvedji / CROPIX
Piše: Media Servis

SDP-ova kandidatkinja za Europski parlament, Biljana Borzan govorila je o dosadašnjim postignućima u europskom parlamentu. Istaknula je nekoliko primjera, kao što je ukidanje roaminga, koji će od idućeg tjedna biti još povoljniji za Hrvatsku.

"Za nekoliko dana, točnije 15. svibnja, će konačno biti proveden roaming u cijeloj EU. Dakle i kada zovemo mi prema inozemstvu i kada nas zovu izvana. Direktiva ograničava cijenu na način da može biti maksimalan iznos 19 centi po minuti za razgovor, odnosno maksimalnih 6 centi za SMS, što naravno može biti i jeftinije."

Osim toga Borzan je naglasila kako ne moramo čekati Bruxelles kako bismo donosili izmjene i dopune zakona.

"Ne moramo čekati godinu dana da se direktiva krene primjenjivati. Mi već danas, naša vlada, može krenuti u zakonske izmjene ukoliko to želi. Međutim, moram reći da, s naše strane, u tom smislu, od strane naše vlade postoji jedan manjak inicijative, da se čeka da dođe nekakva, pod navodnicima, naredba iz Bruxellesa"

Također je istaknuto kako Hrvatska ne može poslužiti kao primjer kada je u pitanju zaštita prava potrošača.

"Po zadnjem izvješću, Hrvatska se prema pravima potrošača nalazi na samom europskom dnu, dakle na 28. mjestu." "Našim građanima se treba osigurati financijska ravnopravnost i za to ćemo se boriti!" naglasila je Barbara Antolić Vupora.