Osječko-baranjska

EKONOMSKI FAKULTET OSIJEK

Počeo 8. međunarodni znanstveni simpozij "Gospodarstvo istočne Hrvatske – vizija i razvoj"

Na osječkome Ekonomskom fakultetu u četvrtak je počeo 8. međunarodni znanstveni simpozij "Gospodarstvo istočne Hrvatske – vizija i razvoj", a pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić rekao je na otvorenju kako se, kad je riječ o razvoju gospodarstva, treba opredijeliti za određene sektore.

''Gospodarstvo istočne Hrvatske – vizija i razvoj''   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / Hina

"Osim poljoprivrede, koja je u Slavoniji primarna, sve veći uzlet bilježi industrija informacijsko-komunikacijskih tehnologija i namjeravamo u idućem financijskom razdoblju, u suradnji sa Svjetskom bankom, tom sektoru dati dodatne povlastice kako bismo olakšali poslovanje poduzetnicaima", rekao je Jelić.

Ocijenio je kako se Projekt “Slavonija, Baranja i Srijem”, vrijedan 18 milijarda kuna, dobro provodi jer je dosad ugovoreno 12 milijarda, od čega su dvije milijarde iz nacionalnih financijskih sredstava, a ostalo iz Europske unije.

Dodao je kako se napredak vidi jer će se uskoro otvoriti poduzetnički inkubator u Antunovcu, nedaleko od Osijeka, da su tvrtke “Ericsson Nikola Tesla” i “Rimac” otvorile svoje podružnice u Osijeku te da se grade tvornice u Belišću i Novoj Gradiški.

"Na ovom smo simpoziju da čujemo kako još olakšati poduzetnicima poslovanje jer bez poduzetništva ne možemo očekivati da ćemo uspjeti zadržati mlade na ovim područjima", rekao je Jelić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić izrazio je zadovoljstvo provedbom Projekta "Slavonija, Baranja i Srijem" u županiji, ističući kako je s 19 posto prije dvije godine alokacija financijskih sredstava povećana na 64 posto.

Najavio je nekoliko velikih projekata kao što su gradnja regionalnog centra za gospodarenje otpadom, nova zgrada osječkoga Kliničkoga bolničkog centra, osječki gospodarski centar, regionalni distributivni centar te obnova osječke povijesne jezgre Tvrđe.

Dekan Ekonomskog fakulteta Boris Crnković je rekao da će se u dva dana, koliko će trajati simpozij, održati više od stotinu predavanja, te da će na njemu sudjelovati dvjestotinjak sudionika iz desetak zemalja šire regije.

Tijekom simpozija održat će se, među ostalim, predavanja o financijskim rizicima, mogućnostima razvoja seoskog turizma i prezentaciji kulturne baštine.