Društvo

HRVATSKA SLAVI DAN DRŽAVNOSTI

Prije 28 godina postali smo samostalna suverena RH

Hrvatska slavi Dan državnosti koji se obilježava u znak sjećanja na 25. lipnja 1991. kada je prije 28 godina donesena odluka o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.

Hrvatska zastava   FOTO:Goran Horvat / Pixabay

"Objavljujem cijelome svijetu suverenu volju hrvatskoga naroda i svih građana Republike da se današnjim danom RH proglašuje samostalnom i suverenom državom".

Objavio je tako odluku Hrvatske o izlasku iz Jugoslavije prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Na referendumu, održanom 19. svibnja 1991. godine, više od 93 posto građana izjasnilo se za samostalnost Hrvatske. Sabor je tako 25.lipnja, na današnji dan prije 28 godina donio i odluku o suverenosti i samostalnosti Hrvatske.

"Mi činimo isto što i svi narodi svijeta na putu postizanja svoje neovisnosti i to iz istih, prirodnih razloga", rekao je Tuđman.

Svega nekoliko sati nakon Hrvatske, odluku o napuštanju Jugoslavije donijela je i Slovenija. Ubrzo su tenkovi JNA upali na istok države, no na zahtjev međunarodne zajednice na snazi je bio moratorij od tri mjeseca o odgodi primjene ustavne odluke i Saborske deklaracije. Istekom moratorija u listopadu, pojačana je agresija na Hrvatsku. Rat će trajati naredne 4 godine.

Najveći dio okupiranoga područja oslobođen je 1995. godine akcijama "Bljesak" i "Oluja", a preostalo okupirano područje Podunavlja mirno je reintegrirano u ustavno-pravni poredak Hrvatske 1998. godine. Od velikih europskih zemalja Hrvatsku je prva priznala Njemačka u prosincu 1991. godine, a početkom 1992. godine stizala su priznanja i ostalih zemalja. Dio UN-a postali smo već te 1992. Nakon toga Tuđman je izrekao i jednu od svojih najpoznatijih rečenica.

"Imamo svoju Hrvatsku, naša je i bit će onakva kakvi sami želimo", poručio je tada Tuđman.

Članica Partnerstva za mir postali smo 2000. godine, od 2008.godine Hrvatska je dio NATO saveza, a 2013. postali smo i punopravna članica Europske unije. Do 2001. godine Dan državnosti slavio se 30. svibnja, u spomen na događaj kada je konstituiran višestranački Sabor, dok danas taj datum obilježavamo kao Dan Hrvatskog sabora.

Možda iduće godine, na zahtjev vladajućih, Dan državnosti ponovno proslavimo 30. svibnja.