Osječko-baranjska

SJEČA DRVEĆA I DALJE JE TOP TEMA

HDZ Osijek: vratite zeleni katastar koji će biti dostupan svim građanima!

Sječa drveća u Osijeku i dalje je top tema na političkoj sceni. Osim građana, nezadovoljstvo trenutačnom gradskom politikom održavanja zelenila izražava i gradska oporba. Iz HDZ-a su ponudili svoje rješenje za sustavno održavanje gradskog zelenila. Podsjećaju kako je prije deset godina pokrenut projekt zeleni katastar, odnosno osmišljena baza podataka koja je trebala sadržavati popis i opis stabala, travnjaka, grmlja, staza, živica, cvjetnjaka i igrališta u Gradu. Nažalost s tim projektom se stalo i nikada u cijelosti nije zaživio – podsjećaju iz HDZ-a.

Piše: Republika.eu / STV

Moramo imati kompletiranu bazu podataka u kojem će svako stablo u Gradu imati svoje ime i prezime odnosno oznaku i morat će se znati u kakvom je stanju da bi ga se moglo redovno održavati i da ne bi propadalo – stoji u priopćenju osječkog odbora HDZ-a. Putem takve baze podataka svaki građanin mogao bi znati kakvo je stablo pred njegovom kućom ili zgradom, u kakvom je stanju te poslati upit za intervenciju – predlažu u osječkom HDZ-u. Drugi korak bila bi osmišljena politika odražavanja i sadnje drveća. Nikom nije jasno, a ni stručnjaci u gradskoj upravi ne znaju objasniti zašto se uporno provodi politika promjene hortikulture u našem Gradu – tvrde u HDZ-u, dodajući kako se postavlja pitanje zašto se Osijek od Grada s prekrasnim povijesnim gradskim zelenilom, perivojima i drvoredima gustih i visokih krošnji posljednjih godina pretvorio u grad prepun ulica patuljastog drveća i kuglastih bagremova?

Uostalom, zašto se odgovorni oglušuju i na svjetske ekološke i urbane trendove koji kao jednu od značajnih mjera za ublažavanje posljedica surovih klimatskih promjena u gradskim cjelinama ističu sadnju drveća s visokim i bogatim krošnjama – pitaju iz HDZ-a, navodeći primjer Beča, Pariza i New Yorka koji sade nove zelene površine. To je put koji mora slijediti i Grad Osijek, ali prvenstveno moramo uspostaviti sustav zelenog katastra i popisati svo gradsko zelenilo kako bismo imali uvid u stanje zelenih površina i raslinja. Također je bitno napomenuti da smo već ranije pozvali gradsku upravu da se prijave na natječaj Europske komisije koji je u tijeku za Europsku zelenu prijestolnicu 2022. godine. Na taj način mogu osigurati 2,6 milijuna kuna, a što se može utrošiti, između ostalog, i za izradu zelenog katastra, zaključuju u HDZ-u.