Društvo

OD PONEDJELJKA LAKŠE DIŠEMO

Iza nas je najtopliji kolovoz u Hrvatskoj u proteklih deset godina

Ljetne temperature na istoku Hrvatske ne prolaze. Iako je pred nama posljednji vikend u kolovozu, umjesto zahladnjenja, očekuje nas novi toplinski val. Nakon vrlo vrućeg srpnja, podaci kažu kako je i kolovoz najtopliji u minimalno posljednjih deset godina.

Piše: Republika.eu / STV

Sparno ljeto u Slavoniji s redovitim temperaturama iznad 30 stupnjeva i krajem kolovoza, nešto je lakše podnošljivo uz Dravu i Kopiku. Nekima jače ljeto godi, dok je drugima neprestana vrućina tlaka.

Voljeli vrućine ili ne, činjenica je kako ove godine u ovo doba toplije nego inače.

"Obično je Velika Gospa smatrana nekakvom prekretnicom nakon koje nema više takvih vrućina, ali klima nam se mijenja, i tome smo svjedoci, tako da su se i ova vruća ljeta još dodatno produžila i pojačala", rekao je Kristijan Božarov ("Kad će kiša") za STV.

Nakon izrazito vrućeg srpnja, i kolovoz ruši rekorde.

"Najsparniji i najtopliji dani krajem kolovoza u zadnjih 10 godina, vrlo vjerojatno i dublje u prošlost, ali evo za sada još nisu obrađeni podaci dublje u prošlost. Dakle, ne vara nas osjećaj, stvarno nam je vrijeme ovih dana izrazito vruće i teško zbog te sparine". ističe Božarov.

I bit će tako sve do ponedjeljka, s temperaturama između 33 i 35 Celzijevih stupnjeva. Zbog velikih vrućina učestali su toplinski udari kod građana.

"Tako da nam često izlaze ekipe na takve intervencije. To su uglavnom lakše intervencije. Zbog visokih temperatura dolazi do širenja krvnih žila, pada tlaka, osoba se na kratko sruši. Takvu osobu potrebno je skloniti u hlad, dati tekućine", kaže dr. Boris Zubić iz Zavoda za hitnu medicinu.

Takvih je intervencija i desetak dnevno, a radi se uglavnom o starijim ljudima. Doktori savjetuju redovito uzimanje tekućine.

"Izbjegavati napitke s kofeinom, alkoholom, znači uzimati dovoljno tekućina s mineralima, solima. Lagane juhe su dobre. Zatim, lagani obroci, to su manji obroci, češći obroci, od miješanog voća, povrća", kaže Zubić.

Idućeg tjedna očekuje nas pad temperatura za desetak stupnjeva uz kišu, no i dalje će biti toplo, a prema nešto dugoročnijim prognozama očekuje nas blaga jesen.