Ostalo

NOVI POST

Todorić za podignutu optužnicu u blogu optužio Plenkovića

Nakon što je tužiteljstvo u ponedjeljak podiglo optužnicu protiv Ivice Todorića, tereteći ga da je plaćanjem fiktivnih usluga švicarskoj tvrtki svoj bivši koncern Agrokor oštetio za 1,25 milijuna eura, Todorić je u utorak objavio novi blog pod naslovom ''Prikrivanje kriminala kao politička platforma'' u kojem za optužnicu okrivljuje premijera Andreja Plenkovića.

Ivica Todorić   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: HINA

 'Najnoviji potezi DORH-a, nedvojbeno po nalogu Andreja Plenkovića i njegovih poslušnika, otkrivaju (po tko zna koji puta) sav jad njegovog urušenog režima. U očajničkoj želji da svima nama ponovno ponovi mantru kako je otimačina, pljačka i uništavanje Agrokora junački legalni potez, ponovno koristi pravosudne institucije čiji su zaključci u objavljenim optužnicama u najmanju ruku netočni i zasnovani na insinuacijama'', ustvrdio je Todorić u svom blogu.

Bivši vlasnik Agrokor je poručio kako je riječ o ''već poznatom receptu kaznenog progona za nepostojeća protuzakonita djela'' te da je cilj ovakvog djelovanja skretanje pozornosti s ''najveće političko-kriminalne korupcijske afere u Hrvatskoj koja traje i danas'', ali i da će optužbe pobiti na sudu.

''Ali Borg, Lex Agrokor, odabir savjetnika, roll up krediti i deseci drugih Plenkovićevih marifetluka se neće zaboraviti'', zaključio je Todorić u blogu.

Optužnicom su, neslužbeno se doznaje, uz Todorića obuhvaćeni Ante Huljev, Piruška Canjuga i jedna austrijska državljanka.

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj u koncernu jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen u iznosu od 1,25 milijuna eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo ne otkrivajući njihov identitet.

Odgovornu osobu švicarske tvrtke terete da je prvookrivljeniku i drugookrivljeniku pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Obrana još nije primila optužnicu

Trećeokrivljenoj članici uprave Agrokora stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice, dok se u optužnici navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili drugookrivljenik i trećeokrivljenica.

Osumnjičene se tereti za poticanje i pomaganje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju

Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković je u razgovoru za N1 izjavila kako nije očekivala optužnicu koju još nije primila jer je ona tek dostavljena sudu.

''Optužnicu nećemo dobiti još neko vrijeme, s obzirom na činjenicu da će morati biti prevedena na talijanski, njemački – ovisno u koji dio Švicarske ide. Smatramo da je tijekom istrage nesporno utvrđeno da je taj novac plaćen za određene usluge koje su u cijelosti utvrđene, stoga ne vidim razlog da je ta optužnica podignuta i na koji način je to obrazloženo'', kazala je Sloković.

Todorić se još od studenog 2017. nalazi pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorića te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i zabranu napuštanja Zagreba.

(Hina) xvmaj yam