Brodsko-posavska

MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA

Pomoćnik u nastavi za dijete u Slavonskom Brodu dodijeljen na vrijeme

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) potvrdilo je u utorak da je pomoćnik u nastavi za učenika čija je fotografija jučer objavljena na društvenim mrežama i u medijima, odobren na vrijeme, a Grad Slavonski Brod izvijestio je da je posrijedi bila pogrešna procjena škole da mu prvoga dana nastave pomoćnik nije potreban.

Ilustracija   FOTO:Zeljko Puhovski / CROPIX
Piše: HINA

 Otac učenika Osnovne škole "Bogoslav Šulek" na prvi je dan škole objavio fotografiju svoga sina, dječaka s autizmom, kako sjedi i plače ispred škole čekajući pomoćnika u nastavi. "Pomoćnika nema. Nitko nam nije htio reći prije iako smo bili u školi, da bi danas saznali, da pomoćnika nema jer je na obuci. E, i da... Jedan pomoćnik na troje djece. Stvarno 'krasno'. Hvala vam na na 'prekrasnom prvom danu škole'", napisao je otac u objavi.

Nakon što se objava proširila društvenim mrežama te izazvala snažnu reakciju javnosti, Grad Slavonski Brod u utorak je priopćio kako je prvoga dana nastave bila organizirana samo priredba za djecu i roditelje, nakon koje je uslijedilo upoznavanje s učiteljicom, te da nastave toga dana nije bilo. 

"Iz OŠ Bogoslav Šulek procijenjeno je da pomoćnici u nastavi učenicima prvog dana nastave neće biti potrebni", izvijestili su iz gradske uprave dodavši da im je žao zbog krive procjene. 

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje je kontaktiralo s ravnateljicom škole, priopćili su da je pomoćnik učenika bio prisutan na školskoj priredbi, no da je nakon nje otišao, pa se nije upoznao sa djetetom.

Jedan pomoćnik na troje djece

MZO je potvrdio i da je tom učeniku na vrijeme, još 28. srpnja odobren pomoćnik pomoćnik u nastavi, a Grad Slavonski Brod ističe da će  od danas, kada počinje redovita nastava, pomoćnici biti uz učenike kojima su dodijeljeni.

Odgovarajući na očevu primjedbu da je na troje djece samo jedan pomoćnik u nastavi, iz Ministarstva su objasnili kako je učenik polaznik posebnog razreda, u koji ide s još petero učenika, te da su u tom razrednom odjeljenju tri pomoćnika u nastavi i učiteljica koja je edukacijski-rehabilitator.

Učenik s fotografije dijeli pomoćnika u nastavi s još dvoje djece, dok su ostali pomoćnici dodijeljeni drugim učenicima iz razreda.

"Dakle, na šest učenika dolaze četiri odrasle osobe", ističu iz Ministarstva dodajući da jedan pomoćnik, prema odredbama pravilnika, može pružati potporu više učenika.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak gostujući na N1 televiziji izjavila je i da razumije reakciju roditelja. "Međutim, treba ipak odvagnuti kada u tim situacijama nastupiti javno. Tu je, također, pitanje zaštite integriteta djeteta", rekla je Divjak.

Iz gradske uprave izvijestili su da su od MZO-a zatražili suglasnost za uključivanje tri pomoćnika u nastavi za tri učenika prvog razreda, a da je ministarstvo suglasnost dalo za jednog pomoćnika na tri učenika.

Dodali su da kao grad osiguravaju pomoćnike u nastavi i stručne komunikacijske posrednike u svim osnovnim školama kojima su osnivač.

U školskoj godini 2019./2020. zaposlen je 51 pomoćnik u nastavi te 2 stručna komunikacijska posrednika koji će pružati pomoć 65 učenika.