Politika

NOVI DAN N1 TELEVIZIJE

Branimir Glavaš: ''Za javnost će biti vrlo iznenađujuće kada dobiju saznanja i uvid o načinu na koji se borim''

Saborski zastupnik i predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš gostovao je u programu N1 televizije, u emisiji Novi dan.

Saborski zastupnik i predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš gostovao je u programu N1 televizije   FOTO:Screenshot N1
Piše: Republika.eu

HDSSB će uskoro održati sjednicu Glavnog odbora na kojoj će biti donesena odluka o tome koga će ta stranka podržati na predstojećim Predsjedničkim izborima, rekao je Glavaš. 

UTRKA ZA PANTOVČAK

Upitan kakav će na toj sjednici biti njegov osobni stav oko kandidature Kolinde Grabar Kitarović, rekao je kako ga neće nametati članovima Glavnog odbora. 

"U neformalnim razgovorima sa dijelom članova Predsjedništva ili dijelom članova Glavnog odbora, stekao sam zaključak da ima različitih razmišljanja. Teško da će doći do nekakvog suglasja u smislu podržavanja konkretnog kandidata. Po mojoj procjeni vrlo je vjerojatno da Glavni odbor ostavi otvoren prostor i odriješene ruke članstvu HDSSB-a da prema svojoj volji i savjesti podrži nekog od kandidata."

Dodao je Glavaš i kako HDZ nije na niti jednom koalicijskom sastanku inzistirao ili nametao svojim koalicijskim partnerima da bi bilo dobro da podrže njihovog kandidata.

Niti jedan od tri glavna kandidata ne može biti siguran i opušteno voditi kampanju, rekao je Glavaš dodavši kako je Slavonija prostor gdje sva tri trenutno vodeća kandidata imaju svoje mjesto i simpatizere.

Složio se s konstatacijom kako je u proteklim mjesecima predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović svojim nastupima zbunila dio svojeg biračkog tijela. Smatra kako se osjetila nesigurnost i nedefiniranost njenog izbornog pravca.

O ishodu predsjedničke utrke odlučivat će svaki glas, smatra Glavaš, jer u HDZ-u, bez obzira što to ne priznaju, postoje različita razmišljanja.

Oni koji misle kako će ideološke teme presuditi u izboru predsjednika, varaju se, kaže Glavaš.

"U Hrvatskoj su na sceni mlade generacije, starije generacije su na odlasku, dolazi do smjene generacija. Normalno da ti ljudi nisu opterećeni ideološkim promjenama i sve manje i manje će Ustaše, Partizani i nasljeđe iz 2. Svjetskog rata biti tema, što je dobro za Hrvatsku", kaže Glavaš.

VLADAJUĆA VEĆINA I STANJE U KOALICIJI

Otkrio je Glavaš kako je prije dva tjedna, uoči sastanka u Baltazaru, osobno otišao kod predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i ponudio mu da HDSSB izađe iz vladajuće koalicije.

Učinio je to, kako kaže, ne zbog Milorada Pupovca i njegovih istupa, već zbog toga što je odlučio da mora voditi brigu o svom sudskom procesu koji je u tijeku i traje već 15. godinu.

"Ne želim dnevno, tjedno, čitati po novinama kako sam se ja osobno skrio pod skute vladajuće koalicije ili HDZ-a kako bi se moj politički proces okončao pozitivno. O tome sam obavijestio i kompletan koalicijski sastav na večeri  u Baltazaru. Dakle to nije bila tajna ni za članove naše koalicije", rekao je Glavaš dodavši kako je time htio omogućiti da njegov sudski proces teče bez tih opterećenja. Ipak, kako kaže, zamoljen je da ostane.

O PRAVOSUĐU DANAS

Unatoč tome što pravosuđe danas trpi brojne kritike, Glavaš smatra kako je ipak evoluiralo u smislu da se odupire političkom pritisku.

"HDZ, sada, u odnosu na prije dvadesetak godina, nema utjecaj na pravosuđe. Više se to medijski inputira", kaže Glavaš te dodao kako se u zadnjih nekoliko godina osjeti da sudovi "slobodnije dišu".

O MILORADU PUPOVCU

O kaznenoj prijavi protiv Milorada Pupovca kaže kako je riječ o marketinško-promidžbenom potezu skupine branitelja koja ju je podnijela.

"Njegove izjave osuđujem, one su mi neprihvatljive, no u njegovim izjavama ne vidim elemente kaznene odgovornosti."

O NJEGOVOM PRAVOSUDNOM PROCESU

Upitan zašto se, niti nakon 15 godina sudskog procesa nije donijela pravomoćna presuda, Glavaš kaže kako je to zbog toga što je u to vrijeme upravo snagom i željom politike, ne samo Hrvatske, već i međunarodne, taj proces na silu, po diktatu pokrenut.

"On je pokrenut ne samo zbog obračuna unutar HDZ-a, već i zbog pritiska međunarodne zajednice na Hrvatsku. Raspolažem određenim dokumentima koje još nisam unio u sudski proces", rekao je Glavaš.

"Mi ćemo neminovno doći u poziciju da će u sudskom procesu biti spomenuto ime sadašnjeg koalicijskog partnera Milorada Pupovca. To je samo pitanje dana. Postoji čvrsta argumentacija koja do sada nije bila u sudskom spisu, i koja će ući u sudski spis vrlo brzo. Ne samo sudskom dokumentacijom vezano uz pritiske međunarodne zajednice i konkretno Milorada Pupovca, već i šire, kako na političkom polju, tako i na samom pravosudnom. Ja sam se vrlo dobro pripremio u zadnje dvije godine, obišao arhivu, prekopao preko stotinu metara arhivske građe. Dakle, spreman i pripremljen očekujem nastavak sudskog procesa", kaže Glavaš.

Za javnost će biti vrlo iznenađujuće kada dobiju saznanja i uvid o načinu na koji se ja borim, ističe Glavaš koji je duboko uvjeren kako će na kraju u tom "ratu do istrebljenja" pobijediti.

Rekao je Glavaš i kako ne opravdava niti jedan učinjeni zločin. Zločina je, kaže, za vrijeme rata bilo i s jedne i s druge strane, i apsolutno se slaže kako se za učinjene zločine treba odgovarati.

"Za njih treba odgovarati onaj koji ih je učinio, ili onaj koji ih je naredio. Ja ne spadam ni u jednu od tih kategorija ljudi. Niti sam ih učinio, niti sam ih naredio, i neću dozvoliti da na meni ostane stigma ratnog zločinca", kaže Glavaš ističući kako će se boriti do kraja.

"Ja sam četiri godine čekao ustavnu presudu, i ti dušebrižnici poput supruge Milorada Pupovca, iz Jutarnjeg lista, gospođe Slavice Lukić, poput Gorana Flaudera iz Osijeka, poput Nacionala, nisu se nikada zapitali "što Glavaš trune u zatvoru četiri i pol godine, valjda je građanin Hrvatske i ima pravo da mu Ustavni sud donese presudu u roku godinu dana na što je Ustavni sud Ustavnim zakonom obvezan". Ni jedan medij se to nije upitao", kaže Glavaš.

O NIKOLI JAMANU

Gospodin Jaman je moj svjedok, predložen od moje strane, kaže Glavaš.

"Sada se stvara medijska fama da je gospodin Jaman predložen od Državnog odvjetništva. Što on  tvrdi, to ćemo vidjeti na sudu. On to treba tvrditi na sudu, a ne ovim novinarima koje sam spomenuo poimence. On se nije slučajno pojavio u javnosti. U to je umiješan gospodin Flauder, koji ga je nagovarao. Raspolažem svom dokumentacijom i transkriptima njhovih razgovora. Toliko su glupi da su se javno dopisivali", zaključio je Glavaš.